Od zbudování Aquapalace Praha uplynulo už 12 let. Pro mnohé návštěvníky, včetně těch stálých, se to však může zdát jako včera. Rok co rok se aquapark rozrůstá, rok co rok přibývají nové služby a především atrakce. V posledních letech se akorát místo těch vodních rozrostl Aquapalace Praha o virtuální realitu.

Herna pod hektolitry vody

„Aquapark neustále modernizuje, neustále se mění. Virtuální realitu považujeme za velmi povedený a nadějný trend do budoucna, který bychom rádi rozvíjeli ve spojení s vodou a s vodními zážitky,“ uvedl před novináři Pavel Klaška, obchodní ředitel čestlického aquaparku. Na to konto ve spolupráci se společností VR Avatar Zone vznikla pod bazénem s vlnobitím VR herna.

Na své si mohou přijít děti ale také i dospělí. Standardní délka hry by měla být 10 minut.
Autor: David Zima

Ta disponuje celkem osmi buňkami, v nichž mohou návštěvníci aquaparku vybírat mezi čtyřmi oblíbenými a dobře známými hrami. „Jedná se o Fruit ninju, jednoduchou hru, při které se hráči snaží mačetami strefit do ovoce,“ přiblížil ředitel VR Avatar Zone Dan Broulík. „Space Pirates je jednoduchá střílečka, při které hráči střílí po malých robotech ve vesmíru, další hrou je The Blue, která je spíše pohyblivou a oživlou galerií ze dna oceánu, a nakonec Job Simulator.“

Pro Blesk.cz Broulík přiblížil, že výběr her byl takový, aby je potenciální hráči buď znali, nebo se jejich ovládání rychle naučili. „Oproti jiným hernám, kde lze jednorázově strávit třeba hodinu, tady se hráči budou střídat po deseti minutách, aby se dostalo na všechny a fronty nebyly moc dlouhé,“ vysvětlil k atrakci, při níž je zapotřebí mít na hlavě speciální brýle, které hráče přenesou do počítačem vytvořeného světa. Broulík zároveň sdělil, že do budoucna se v Aquapalace budou konat turnaje. Nevylučuje ani další atrakce na bázi virtuální reality.

Vlastní hry

Umístění herny do Aquapalace iniciovala sama společnost VR Avatar Zone. „Byli jsme si vědomi toho, že je zde spousta potenciálních zákazníků, a že virtuální realita může nabídnout něco jiného, než představují jeho dosavadní vodní atrakce,“ nechal se slyšet s tím, že v žádném úmyslu jim nemíní konkurovat. „Kvůli virtuální realitě sem lidé nemíří. Takže se pouze snažíme rozvinout nabídku toho, jak zde příjemně trávit čas.“

Video
Video se připravuje ...

Aquapalace Praha v Čestlicích sází na rozovj virtuální reality. David Zima

Zbudování herny podle něho trvalo v řádech měsíce. Nejsložitější bylo prostory zařídit tak, aby zvládli fungovat v běžně mokrém a horkém prostoru. Herna je tak vybavena speciálními návleky na hlavu pro případ mokrých vlasů, i osuškami, aby si ji doslova mohli užít i ti návštěvníci, kteří právě vylezli z vody. O výši investic hovoří Broulík jako o několikamilionové.

A nemuselo by zůstat jen u ní. Ředitel připustil, že by se jeho firma mohla do budoucna zaměřit na vývoj vlastních her. Zda by tyto hry byly více či méně propojeny s vodním světem či s Prahou, je ale podle něho předčasné říkat.

Na souši, na vodě i pod vodou

Vyjma „suchozemské herny“ a toboganového prožitku s virtuální realitou je v Aquapalaci k zahrání poslední forma virtuální reality, a to konkrétně pod vodou. Ojedinělý zážitek, který hráče zatáhne buď do mořských hlubin, nebo do vesmíru, umožní speciální vodotěsné brýle se šnorchlem. Podle Vladany Horákové, generální ředitelky Aquapalace Praha je každý z těchto „virtuálních“ prožitků individuálně zpoplatněný.

Děti za korunu

V rámci zahájení jarní sezony však alespoň prozatím mohou zaplesat rodiny s malými dětmi. Právě těm nejmenším totiž Aquapalace přichystal velkorysé překvapení v podobě vstupu do aquaparku za symbolickou 1,- Kč, a to po celé jarní prázdniny.

Fotogalerie
40 fotografií