Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těhotná máma se synem (2) uvízla v ohnisku koronaviru. „Dostaňte nás pryč,“ prosí manžel

Autor: sova, ČTK - 
29. ledna 2020
14:39

Britský občan Tom Williams, který žije v čínském Wu-chanu, epicentru nákazy smrtícím koronavirem, žádá o urgentní přesun. V jedenáctimilionovém městě, které je nyní uzavřeno v karanténě, pobývá se svou těhotnou manželkou Laurou, která je v osmém měsíci. Mají spolu navíc syna Jamese (2). Z Wu-chanu se své občany snaží dostat řada zemí. Evakuace je v plném proudu.

„Bohužel, realita je taková, že bez diplomatické pomoci se člověk nedostane z města,“ řekl Tom Williams, který pracuje jako zástupce ředitele školy Wuhan Yangtze International School.

K žádosti o povolení k vycestování a de facto záchranu požádal proto, že jeho manželka má příští měsíc porodit a podmínky v čínském velkoměstě – zejména v nakažených přeplněných nemocnicích – nejsou pro příchod novorozeněte na svět ideální.

O pomoc tak požádal britské i kanadské úřady. Právě kanadské občanství má totiž jeho žena. Otevřený dopis s prosbou muž sdílel na twitteru.

Až 200 Britů chce pryč z Wu-chanu

Jedenáctimilionový Wu-Chan je v naprosté karanténě, západní země už začaly s evakuací svých občanů. Letadla už vyzvedla několik stovek Japonců a Američanů. Koronavirus už má přes stovku obětí, nakažených je přes 6 tisíc. 

Británie, která chce první své občany začít evakuovat ve čtvrtek, oznámila, že po příletu budou muset zůstat 14 dní v karanténě. O odjezd bude mít zájem zřejmě až 200 Britů.

Evakuaci chystá také Austrálie, která hodlá občany umístit nejprve do karantény na vzdálený Vánoční ostrov. Naopak v australském Brisbane zůstane až do příští středy v hotelu 32 čínských fotbalistek, které sice nevykazují žádné příznaky nemoci, ale byly v minulých dnech ve Wu-chanu.

Do USA přiletěli diplomaté i podnikatelé

Z Wu-chanu ve středu časně ráno odstartoval letoun s občany Spojených států. Přistál k dotankování a první zdravotní kontrole pasažérů na Aljašce, odkud podle stanice CNN zamířil na kalifornskou vojenskou základnu u Riverside.

Podle agentury AP všech 201 pasažérů prošlo zdravotní kontrolou v Číně i v Anchorage, ale pouze jeden potřeboval ošetření kvůli zranění, které utrpěl před nástupem do letadla v Číně. Původně mělo letadlo přistát na civilním letišti v kalifornském městě Ontario, ale v úterý bylo oznámeno, že se cíl letu mění.

Do USA dorazil letoun z čínského Wu-chanu, který evakuoval diplomaty, podnikatele i běžné občany (29.1.2020). Do USA dorazil letoun z čínského Wu-chanu, který evakuoval diplomaty, podnikatele i běžné občany (29.1.2020). | Reuters

Němci narazili na odpor Číňanů

Německo evakuaci asi 90 lidí plánuje na sobotu a také oni zůstanou nejdříve v izolaci. Už před odletem by měli být na nákazu všichni otestováni.

Evakuace, s níž v pondělí vyjádřil souhlas krizový štáb německé vlády, se měla původně uskutečnit už dnes, objevilo se však několik komplikací. Patří k nim postoj čínské vlády, která má obavu, že podobné akce povedou k negativním pocitům u Číňanů, kteří postižené oblasti opustit nemohou.

Pekingu také vadilo, že by evakuaci měla provést německá armáda. Obrázky z akce by totiž podle Spiegelu mohly vyvolat dojem, že je virus nebezpečnější, než se tvrdí. Berlín proto nyní jedná s aerolinkami Lufthansa, které by se zřejmě na evakuaci mohly podílet.

Video  Léčba nemocných koronavirem: Čínské nemocnice praskají ve švech  - Reuters
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 29. ledna 2020 17:01 )

No, nevím...pomáhat je sice fajn, ale nechtělo by se mi dýchat ten "koktejl" z klimatizace v letadlech...zatím se dá dohadovat, že se nic 100% o viru neví....nakolik bude "bezpečné" cestování stejnými letadly pro další cestující...co tak všichni zůstat měsíc sedět na zadku než se ukáže o co skutečně jde a jak to "léčit" ??

Zobrazit celou diskusi