Tělocvikář Samuel C. hrál předloni v prosinci se středoškoláky hru zvanou ponorka. Studenti vytvořili týmy, nesoucí nad hlavami dvě žíněnky s kapitány, kteří se navzájem sráželi k zemi. Hra skončila těžkým zraněním Anny.

„Kapitáni měli dle pokynů učitele přelézat z jedné žíněnky na druhou, dokonce doporučoval i přeskok. Přetížená žíněnka na žákyni spadla,“ řekl žalobce Okresního soudu v Ostravě Karel Javorský.

Zhroutil se jim svět

U soudu vypovídala i Anina maminka Petra. „Zhroutil se nám toho dne celý život. Nemůže už sportovat. Jezdit na koni, na kole, kolečkových bruslích. Měla přání stát se policistou, jako její otec. Se všemi životními plány je kvůli vám konec,“ vyčetla matka učiteli.

„Dotklo se mě to vaše: »Řešíte to tady, jakoby se srazily dva autobusy«,“ směřovala pedagogovi v soudní síni, kterou naplnili studenti školy.

Video
Video se připravuje ...

Učitel připravil studentku (17) o zdraví. Těžce se zranila při »ponorce« Karel Janeček, Blesk

Pro rodinu je to ale doživotní tragédie. „Sice chodí, ale s pokrčeným koleny a v předklonu. Byli jsme zvyklí chodit denně 20 km, nyní ujde sotva 500 metrů,“ líčila zlomená maminka v dopise, který adresovala učiteli, a pokračovala: „Nefunguje jí pánevní dno. Musí nosit vložku na inkontinenci, musí se cévkovat, protože sama se nevyčůrá. Moč jí uniká.“ Velký problém má i se stolicí.

Necítí vinu

Samuel C. prohlásil, že ho zranění žačky velice mrzí a že celá událost značně zasáhla do jeho pracovního i osobního života. „I proto, že mám sám dvě děti, a má dcera je jen o pár měsíců mladší, než ta vaše,“ promluvil směrem k matce.

Dodnes prý netuší, jakže k úrazu mohlo dojít. „Toto břímě si ponesu do konce života. Pořád přemýšlím, jak se to mohlo stát. Jsem ale přesvědčený, že jsem nic nezanedbal. Necítím se vinen tím, že bych nějak nezajistil bezpečnost a ochranu žáků,“ uvedl.

Vy zapomenete, my nikdy

V soudní síni, ani před ní, se rodičům za invaliditu jejich dcery neomluvil. „Ztratila chuť do života, straní se kamarádek a najít si partnera bude v jejím případě opravdu velký problém. Tento soud skončí a vy zapomenete, ale nám se tento den bude připomínat s každým krokem, s každou bolestí zad a nutností jít na záchod,“ vmetla matka učiteli.

Ten nakonec vyvázl jen s podmínkou, může i dál vyučovat. Obě strany zvažují odvolání. Peněžitou náhradu tento soud vůbec neřešil, tu by rodiče případně vysoudili v občansko-správním sporu.