Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nacisté z Prahy do Osvětimi odvlekli i Daniela: Po útěku se po něm slehla zem

Autor: shp - 
8. února 2020
18:19

Ani 75 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi nepřestávají příběhy jeho vězňů děsit. Jedním z nich byl i Vinzent Daniel, který se narodil v někdejším Československu. Když ho zatkli a odvedli do koncentráku, domnívali se nacisté, že jde o Čecha.

Daniel se narodil 15. srpna 1919 v československé obci Smrčná, která se nachází na Vysočině. Z té se později dostal až do hlavního města Prahy, kde byl zatčen policií. Nacisté ho považovali za Čecha, i když šlo o Roma.

Do koncentračního tábora byl převezen 29. dubna 1942, kde mu bylo přiděleno a vytetováno identifikační číslo 33804.

Utekl do lesa

Umístěn byl do pracovního komanda Buna, které působilo v chemické továrně. 27. dubna 1942 kolem poledne Daniel pláchl ze svého nacisty střeženého pracoviště u vesnice Záboří. Svědci ho podle stránky Faces of Auschwitz viděli, jak utekl do lesa.

Než jim zmizel z dohledu, svlékl si vězeňskou uniformu, aby měl větší šance dostat se do bezpečí. Jak ale skončil, je dodnes nejasné. Jeho osud je stále velkou neznámou. V koncentračním táboře zemřelo asi 1,1 milionu lidí. Převážně šlo o Židy.

Černobílé hrůzy dostaly barvu

Hrůzy spojené s tímto místem je nutné si připomínat, aby k nim nedošlo znovu. Známé snímky vězňů z Osvětimi kolorizovala umělkyně Marina Amaral. Fotografie tak působí ještě působivěji.

Video se připravuje ...
Další videa