Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Orangutaní máma přišla o mládě a postřelili ji. Teď se vrací do přírody, vyhráno ale nemá

Autor: sova - 
29. ledna 2020
21:11

Postřelená samička orangutana z ostrova Borneo byla veterináři znovu vypuštěna do volné přírody. Čekají ji ale problémy – může za ně postupné odlesňování krajiny, která je přirozeným teritoriem zvířete. Informuje o tom britský list The Independent.

Samice orangutana pojmenovaná Epen, byla vypuštěna do volné přírody ještě stále s částmi patron, které se jí zaryly do zad a jizvami po nich. Svými zachránci byla v listopadu nalezena na západě ostrova Borneo. Epen byla velmi podvyživená, několik měsíců v kuse byla schopna přijímat potravu jen stěží.

Experti jsou toho názoru, že přirozené prostředí, kde se primát pohyboval, bylo zničeno během masivních požárů, které zachvátily ostrov minulý rok. Zvíře se vydalo hlouběji do civilizace právě proto, že hledalo potravu. Právě tam na orangutany ale čeká nebezpečí – vesničané a farmáři je při pokusech o ulovení kořisti střílejí.

Raději neoperovat, rozhodli lékaři

Epen byla brzy oddělena od svého mláděte, které v té době nedávno porodila. Nicméně podle některých hlasů mohl potomek stejně tak zahynout právě při útoku. Samice strávila měsíc v záchranném středisku, kde se ji veterináři rozhodli raději neoperovat. Zákrok by byl rizikový a zranění navíc orangutana nijak neohrožovala na životě.

Ohrožení totiž na primáta, který byl znovu vpuštěn do divočiny, čekají jinde. V důsledku požárů a rozrůstajících se plantáží se rozloha jeho „domova“ na ostrově stále umenšuje, a tak se bude muset hodně snažit, aby v čím dál tím méně hostinné divočině přežil.

nemocna ( 29. ledna 2020 22:28 )

Někteří lidi jsou hnusní zkáza této planety, ničí přírodu, týrají a vraždí ubohá zvířata i v jejich prostředí, kácí stromy roztahují se a je jim jedno že uhynou zvířata bez kterých lidstvo nepřežije, chrante přírodu, sadte stromky, chrante a pomáhejte zvířatům, mají také právo žít na této planetě

Zobrazit celou diskusi