Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tipy na víkend: Poznejte největší záhady světa i korunovační klenoty! Závoďte v sáňkování

/
  • Ani tento víkend nemusíte sedět doma, stačí si vybrat nějaký z našich tipů.
    30. ledna 2020 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Počasí o víkendu bude jarní. V sobotu čekejte až 12 stupňů a déšť, v neděli se lehce ochladí a mělo by tu a tam svítit i sluníčko.

  • 1.

    Farmářské trhy se vrací

    V sobotu 1. února otevře farmářské tržiště Náplavka na Rašínově nábřeží v Praze 2 letos jedenáctou sezonu. Tato sobota bude patřit masu ve všech podobách a chutích.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Masopustní hody

    Svátky hodování dorazí i do Pražské tržnice v Praze 7. Tuto a následující dvě soboty se tu bude slavit, hodovat, popíjet, připraveny jsou dílničky i živá hudba. Nabídka sortimentu bude každou sobotu jiná a bude rozhodně z čeho vybírat.

    Jestli chcete vyrazit na masopust, tipy najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 3.

    Tutanchamon končí

    Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace na výstavě Tutanchamon RealExperience o životě a době faraona v pražském Národním muzeu. Čekají vás desítky exponátů, tajuplná atmosféra starého Egypta a fascinující multimediální součást expozice, která umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný vládce. Provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění. Výstava potrvá do neděle 2. února.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zažijte výstavu Tutanchamon RealExperience v Národním muzeu. • VIDEO Ivan D. Hladík

  • 4.

    Karlštejn vlastním tempem

    Hrad Karlštejn nabízí u příležitosti zahájení jarní sezóny mimořádnou možnost prohlédnout si I. prohlídkový okruh vlastním tempem bez doprovodu průvodců. Courat se po hradě můžete celý víkend.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 5.

    Zavítejte do hřebčína

    V Kladrubech nad Labem se můžete vydat na prohlídku stájí, císařského zámku a expozice historických kočárů, saní a postrojů. Ve Slatiňanech vás čeká prohlídka hřebčína se stájemi vraníků, kočárovnou a knížecí sedlovnou Auerspergů. Pro děti bude v obou hřebčínech připraven soubor zábavných starokladrubských rébusů, hádanek a kvízů.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    Závody v sáňkování

    První krkonošské mistrovství v sáňkování a bobování se bude konat v sobotu od 12 hodin na Benecku v Krkonoších, ve spodní části lanovky Kejnos. Těšit se můžete na závody dětí všech věkových kategorií, bohatý doprovodný program, soutěže, adrenalin, zábava, muzika, tanec, i ohňostroj.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 7.

    Pravěké Hromnice

    V sobotu ožije Pravěká osada Křivolík u České Třebové oslavami Hromnic nebo také svátkem za dávných časů nazývaném Imbolc. Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, návštěvníci si dále vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v mrazivém počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na Hromovládce.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 8.

    Afrika v Brně

    Tržnice Brno ožije pestrobarevným ovocem, exotickým kořením i voňavou kávou. Taro, láhevník, okra – na Zelném trhu budou k dostání speciality, jaké v naší středoevropské zemi jen tak běžně neseženete. Čerstvé produkty pochází přímo od drobných afrických zemědělců, zejména z Ugandy a Zanzibaru. Brňané si budou moci potěžkat obří jackfruit, ochutnat nejmáslovější avokádo na světě či poškádlit čichové buňky zapáchajícím durianem.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 9.

    Největší záhady a tajemství světa

    Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače. Jde sice o kopie ale i tak se jedná o kolekci unikátních exponátů, které autoři výstavy posbírali po celém světě. Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa Voynichova rukopisu, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu Ďáblovy bible. Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Výstava trvá do konce května.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Luděk Peřina

  • 10.

    Otevírají skleník

    Návštěvníci se mohou těšit na překrásnou podívanou plnou citrusových plodů, květů, cizokrajných rostlin a exotických zvířat. Sbírkové skleníky v areálu Výstaviště Flora v Olomouci budou otevřeny od soboty každý víkend. K zajímavým ukázkám patří kvetoucí strelície královské, první sukulenty či plod ananasu.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 11.

    Za princeznou Ladou

    Pohádka o neohrožené princezně Ladě, která má na čele znamení v podobě zlaté hvězdy, oslavila před Vánoci neuvěřitelných 60 let. Ve výstavním prostoru Filmpoint Barrandovských ateliérů v Praze si můžete prohlédnout třeba šaty, které dostala od krále Kazisvěta, pověstný myší kožíšek, kuchařovy řády a mnoho dalšího, co dělá z této pohádky nezapomenutelný filmový příběh. Zavítat sem můžete do 9. února.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 12.

    Království a půl pohádky

    Král hledá svého nástupce a je na každém z dětí, jestli splní jeho úkoly a stanou se novými vládci. Na takovou hru láká výstava s názvem Království a půl pohádky k tomu. Do konce března ji můžete navštívit v Galerii České televize v Praze na Kavčích horách. Výstava má několik částí: peklo, nebe, náměstí, andělská pošta, krejčovství, alchymistická dílna, vesnický dům, trůnní sál. Součástí výstavy je i řada digitálních a manuálních her a rébusů.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 13.

    Dalí poprvé v Česku

    Patnáct soch nevyčíslitelné hodnoty, na padesát grafik a dalších předmětů surrealistického velikána Salvadora Dalího. Tato unikání díla jsou k vidění na výstavě Enigma v Museu Dalí v Praze. Výstava prezentuje díla ze soukromé sbírky italského mecenáše Beniamina Leviho, který je shromažďoval 40 let. Výstavu už vidělo na 12 milionů lidí ve stovce prestižních světových muzei. U nás je k vidění poprvé.
    Patnáct soch nevyčíslitelné hodnoty, na padesát grafik surrealistického velikána Salvadora Dalího (†84), to je unikátní výstava Enigma.
    Autor: Jakub Poláček, Museum Dalí Prague

  • 14.

    Merkur, nejen hračka

    Rozsáhlá interaktivní výstava Merkur – nejen hračka! zaplní všechny výstavní prostory Hernychovy vily v Ústí nad Orlicí. Kromě desítek historických modelů bude pro návštěvníky připravena dětská herna, kde mohou vytvořit model podle vlastního návrhu a obohatit tak výstavu o originální exponát. Zavítat sem můžete do 22. března.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 15.

    Rychlé šípy na výstavě

    Na zámku ve Šluknově je k vidění výstava o Rychlých šípech. Vystaveny jsou sběratelské předměty spojené s Jaroslavem Foglarem a jeho Rychlými šípy - vzácné Foglarovy knihy, odznaky, Foglarova korespondence, obrazy od Jana Fischera - kreslíře Rychlých šípů, hlavolamy a mnoho dalšího. Výstava trvá do 29. března.

    Rychlé šípy tak, jak je každý zná.
    Autor: David Zima

  • 16.

    Korunovační klenoty

    Inovovaná expozice s mistrovskou replikou nejhodnotnějšího českého pokladu – korunovačních klenotů - nově představí také repliky středověkého žezla a jablka, stejně jako korunovačního meče. Celkový koncept výstavy se věnuje osudům 22 korunovaných panovníků. K vidění jsou do 26. dubna v Letohrádku Mitrovských v Brně.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 17.

    Mravenčí a jiné práce

    Spisovatele, ilustrátora, tvůrce Ferdy Mravence i nadšeného propagátora ragby Ondřeje Sekoru představuje výstava Mravenčí a jiné práce v Moravském zemském muzeum v Brně u příležitosti 120. výročí narození brněnského rodáka. Expozice obsahuje originály ilustrací ze Sekorových slavných i méně známých knih, novinové kresby a karikatury, soukromou malířskou tvorbu i loutky vytvořené podle jeho návrhů. Ideální výstava pro malé i velké potrvá do 30. června.

    Autor: 

  • 18.

    Lidový rok

    Muzeum Kroměřížska otevřelo interaktivní výstavu Lidový rok. Návštěvníky provede zvykoslovným rokem našich předků. Část výstavy věnovali autoři také základním životním cyklům člověka, tedy narození dítěte a jeho křtu, svatbě a smrti. Zvykoslovný rok začíná masopustem a pokračuje přes Velikonoce, pálení čarodějnic, jízdu králů, královničky, otevírání studánek, dožínky, podzimní hody až po Dušičky. Na výstavě nechybí dobové předměty každodenního života a předměty, které se vztahují k náboženským svátkům, například růžence nebo kropenky. Expozice v budově muzea na kroměřížském Velkém náměstí potrvá do 12. dubna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Dalibor Glück

  • 19.

    IQ Play na zámku

    Po celý měsíc únor si malí i velcí budou hrát s chytrými hračkami, ve Zlíně proběhne další ročník putovního Festivalu IQ Play. Na akci si vyzkoušíte hračky vzdělávacího charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a jiné. Festival IQ Play se bude konat na Zlínském zámku, kde se polovina 1. patra promění v jednu velkou hernu a bude rozdělená do několika zón podle druhu her. Chystají se i méně známé stavebnice. Baby zónu pak budou tvořit Montessori hračky, logické skládačky a smyslové hračky.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 20.

    Jedu v jedu

    Jedovaté rostliny, živočichy a houby, které můžeme najít v lese, na louce nebo i v zahradě či parku představuje výstava na zámku ve Frýdku-Místku. Dozvíte se tu také o různých druzích jedů, jejich působení na člověka nebo o využití v dějinách lidstva. Výstava je otevřena až do března.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy