„Adolf Sasín (1883 až 1961) prodával v třicátých a čtyřicátých letech galanterní zboží v Příboru v domě číslo 16 u náměstí,“ popsal historik příborského muzea Václav Michalička. Stovky nových předmětů ze Sasínova skladu putovaly do skrýše v roce 1938 a pak i o deset let později.

„Z obav dvakrát nechal své zboží zazdít, podruhé už na mnoho let. Jeho rodina o skrytém pokladu věděla, ale pro veřejnost byly zprávy o něm utajeny až do roku 2006,“ uvedl Michalička.

Léta se snažili

V té době se o ukrytém zboží náhodou dozvěděli kurátoři Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Zájem historiků o nález byl velký, v roce 2014 se jej nakonec podařilo od rodiny získat do sbírky Muzea Novojičínska,“ doplnil historik.

Nález je cenný hlavně tím, že nabízí naprosto ucelený pohled do daného období a umožňuje spatřit zboží, jakým byl vybaven obchod v malém městě před více než sedmdesáti lety. „Bylo v něm možné koupit spodní prádlo, rukavice, kravaty, ponožky, nitě, ale i drobné železářské artikly, valchy či bižuterii,“ popsal historik.

Zazděný poklad můžete vidět v Muzeu Novojičínska v Žerotínském zámku. Výstava s názvem Zboží ukryté v roce 1938 potrvá do 13. dubna.

VIDEO: Ludmila Schovajsová si s manželem založili v Nových Heřminovech muzeum panenek.