Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy dostaly hole, mohou bičovat hříšnice. „Nemějte slitování,“ radí policie

Autor: Darina Jíchová - 
1. února 2020
18:57

Vláda indonéské provincie Ačeh představila první ženskou četu, která bude mít za úkol vykonávat tresty podle práva šaría, většinou se jedná o trest bičování ratanovou holí. Vykonavatelky musí mít dobrou fyzičku i psychiku, techniku šlehání hole kontroluje sám šéf policie. Ačeh je jediným regionem, který se právem šaría řídí, veřejné bití je oblíbeným trestem. Dosud jej vykonávali jen muži, nyní má vláda i ženský osmičlenný oddíl. „Nemějte žádné slitování s těmi, kdo porušili boží zákon,“ radil ženám šéf tamní policie. Zprávu přinesl list The Independent.

Ženská četa bude trestat odsouzené ženy. Vykonavatelky už za sebou mají „premiéru“, jejich první obětí byla svobodná Indonésanka, kterou policie načapala v hotelovém pokoji s mužem. „Dobrá práce,“ pochválil zmocněnkyni policejní šéf Zakwan. „Má dobrou techniku,“ doplnil.

Vykonavatelky podstupují přísný výcvik

Trest bičování mohou obyvatelé dostat hned za několik „prohřešků“ jako pití alkoholu, cizoložství nebo homosexuální sex. V regionu za poslední roky vzrostl počet trestaných žen, proto bylo nutné sestavit i ženskou četu. Podle práva šaría by „hříšnice“ měly trestat jen ženy. „Trvalo jim to roky, než sestavili ženský oddíl,“ potvrdila agentura AFP.

„Musíme je trénovat, zajistit, že mají dobrou fyzičku, musíme je naučit, jak se správně bičuje,“ vysvětlil Zakwan. Dodal, že kromě dobré fyzičky, na tom musí být i dobře psychicky. „Přece jen bičujete svoje spoluobčany. O pomoc je třeba obrátit se k bohu,“ prohlásil Zakwan.

HRW: Je to brutální

„Z naší strany se jedná o určitou indoktrinaci, musí pochopit, že s těmi, kdo porušili boží zákon, nemůžou mít žádné slitování,“ uvedl Zakwan. Humanitární organizace bičování jako trest odsoudily a označily ho za „brutální“ a „barbarský“. „Bičování lidí je brutální a barbarská praktika nehledě na to, kdo vykonává trest,“ uvedl Andreas Harsono z indonéské pobočky Human Rights Watch (HRW).

„Bičování, ať už od muže nebo ženy, nemá v moderní Indonésii žádné místo, vláda by to měla zastavit, místo toho nad tím zavírá oči,“ sdělil Harsono tisku. Za rok 2019 bylo v Ačehu zbičováno více než 20 lidí, většina z nich během výkonu trestu zkolabuje. Jedná se o veřejný trest, kterému přihlížejí desítky lidí.

Prezident v provincii nemá moc

Indonéský prezident Joko Widodo již několikrát proti veřejnému bičování vystoupil a vyzval k ukončení této praktiky. Prezident však nad Ačehem nemá téměř žádnou moc, provincie v roce 2005 získala speciální autonomní status.

sorgedoktor ( 1. února 2020 20:08 )

Zverejneno jinde....Prvni heisnici chyrtli na hotelu s milencem a dostala makla­dacku­...Se­xual­ni revoluce prijde asi az v pristim stolůeti

Zobrazit celou diskusi