Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obchodníka Arona (†62) před likvidací v Osvětimi brutálně zmlátili: Zemřel po pěti dnech v koncentráku

Autor: shp - 
9. února 2020
21:49

Příběhy z Osvětimi děsí i 75 let od osvobození nechvalně proslulého koncentračního tábora. Jedním z nich je i smutný osud polského Žida Arona Lowiho (†62). Toho nechali byl před smrtí o hladu a brutálně ho zmlátili.

Lowi se narodil v polské vesnici Dulowa, která se nachází v severozápadní části Malopolského vojvodství. V rodné vísce žil po boku své manželky Baily a jako obchodník pracoval ve městě Zátor. Jenže pak propukla druhá světová válka.

Ve vězení prožil peklo

Nebohý Polák byl zatčen a skončil ve věznění v Tarnówě. Tam zažil hotové peklo. Byl bit, ponižován a stráže ho nechali hladovět. Do Osvětimi byl Lowi převezen 5. března 1942. Přiděleno mu bylo identifikační číslo 26406.

Před focením byl nebožák brutálně zmlácen. Děsivé dobové fotografie ukazují, jak měl na tváři modřiny a rozbitý ret. V Osvětimi dlouho nevydržel. Zemřel už pět dní po příjezdu do koncentračního tábora, uvedl web Faces of Auschwitz  (Tváře Osvětimi).

Příčina smrti: neznámá

Příčina smrti je dodnes neznámá, ale ze snímků je jasné, že jeho zdravotní stav nebyl dobrý. V Osvětimi zahynulo 1,1 milionu lidí. Převážně šlo o Židy. Kolorizované fotografie podtrhují děsivost událostí, které se za zdmi tábora odehrály.

Zobrazit celou diskusi