Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spor s přeživšími z Lidic: Ředitelka památníku rezignovala, 10 pracovníků končí s ní

Autor: ČTK, sova - 
30. ledna 2020
21:33

10 z 16 vedoucích a odborných pracovníků Památníku Lidice podalo výpověď. Podle nich bude památník po rezignaci ředitelky Martiny Lehmannové navrácen normalizačnímu výkladu dějin. Lehmannová rezignovala v důsledku sporu s lidickými přeživšími. Ministerstvo kultury už na její místo vyhlásilo konkurz. Podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) musí vedení památníku vyjít se všemi přeživšími. Lehmannová prohlásila, že zaměstnanci památníku měli všechny lidické přeživší vždy v nejhlubší úctě. Odmítla i obvinění, že nectí fakta.

S posvěcením ministra kultury Lubomíra Zaorálka bude nyní tento symbol (Památník Lidice, pozn. ČTK) navrácen normalizačnímu výkladu dějin, který neústupně hájí a reprezentuje Český svaz bojovníků za svobodu na všech svých úrovních. S tímto přístupem k výkladu dějin a paměťových institucí se nechceme smířit a nehodláme se na něm podílet,“ uvedli odcházející zaměstnanci v prohlášení, jež dnes zaslali ČTK. Památník Lidice, který pečuje i o Památník Ležáky, má tři desítky zaměstnanců.

Zaorálek argumentoval citlivostí při jednání s přeživšími

Někteří lidé, kteří přežili vyhlazení Lidic, ředitelku loni obvinili, že překrucuje fakta. Byla to reakce na televizní reportáž o údajném udání obyvatelky Lidic, která nahlásila četníkům svou židovskou podnájemnici. Lehmannová obvinění odmítla.

Zaorálek v pondělí po schůzce s pamětníky i zástupci památníku podotkl, že komunikace s přeživšími vyžaduje velkou ohleduplnost a citlivost a teď nejde o to, aby účastníci schůzky shromáždili fakta a dobírali se definitivní pravdy.

Video  Zeman v Lidicích vyplísnil neonacisty. Ukázal na Kotlebu i „dělníky“   - Zuzana Štíchová. Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Za bývalou ředitelku se postavila Jaroslava Skleničková, která také přežila lidickou tragédii. S postupem ministra naopak souhlasí několik přeživších, někteří z nich jsou členy lidické organizace Svazu bojovníků za svobodu, kterou vede Jana Bobošíková.

Lidická tragédie

Památník Lidice připomíná nacistické vyhlazení obce Lidice 10. června 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha, ze zhruba 500 obyvatel Lidic jich válku přežilo 160.

Video  Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Přímo v Lidicích nacisté 10. června 1942 zastřelili 173 mužů, 16. června 1942 v Praze-Kobylisích dalších 26 občanů Lidic. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Židovka Štěpánka Mikešová, která žila v podnájmu u jedné z lidických rodin, byla na začátku června 1942 deportována do Osvětimi, kde zemřela.

blamal ( 31. ledna 2020 13:34 )

Tupy trhane, ty netusis,co slovo odbornik znamena. Jdi si koupit mavatko a stoupni si pred Lany, a az pojedou cestni clenove Vodickova svazu a Bobobunky v Lidicich, ss. Ovar a Ovcacek okolo, zamavej jim.Srpáči umastenej.

europa ( 31. ledna 2020 05:46 )

Babrají se v lejnech... Jako by na tom dneska záleželo, lidi mají důležitější starosti. V dnešní době bohužel hlavně existenční.

petr366 ( 31. ledna 2020 04:16 )

Dobrej krmelec tenhle památník.Třicet ,,badatelů''se přiživuje na této tragédii způsobené německými nacisty.Bodejť by nevyvolávali skandály různými ,,odhaleními''?Jak by jinak zdůvodnili za co berou peníze.

cervena_sedma ( 31. ledna 2020 02:43 )

Takže p. ředitelka skončí, protože se někteří nedokáží smířit s faktem, že jejich předek byl udavač? Nemůžeme stavět lidi na piedestal, který je založený na zakrývání či dokonce překrucování faktů. Je to určitě osobní tragédie tohle zjistit o své matce, ale to neznamená, že to budou ostatní popírat, aby se nám nepokazil náš vytvořený růžový obraz. Sebevědomý a vyspělý člověk či národ se pozná podle toho, že se umí podívat pravdě do očí.

blamal ( 30. ledna 2020 23:56 )

Najdete si, oc v cause jde, nez budete zas blabolit o blbosti mladych. I prezivsi se reditelky zastala, takze o generacni problem jiste nejde. Jde o to, ze starostka a Bobosikova, ktera je clenkou pofiderniho uskupeni vecne zliteho Vodicky a jeho Svazu bojovniku za svobodu otravuji zivot schopnym odbornikum, kteri v Pamatniku Lidice pracuji. A Zaoralek se ukazal zas jako dalsi tupy socan. Mele kraviny a racionalni zduvodneni toho, proc reditelku donutil k rezignaci, neni schopen podat. Ti socani jsou fakt mor - vsude, kam projdou, jen pachaji skodu a dosazuji svoje neschopne spolusoudruhy. Uz at tahle garnitura skonci v propadlisti dejin. Bude to zaslouzene.

Zobrazit celou diskusi