Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miliardář hledal dívku pro let na Měsíc: 30 tisíc zklamaných uchazeček

Autor: ČTK, sova - 
30. ledna 2020
19:30

Japonský miliardář Jusaku Maezawa způsobil velké zklamání desítkám tisíc žen, které se přihlásily na jeho „inzerát“ s oznámením, že hledá přítelkyni pro svůj plánovaný let kolem Měsíce, předběžně v roce 2023. Cestu hodlal uskutečnit kosmickou lodí společnosti SpaceX. Výstřední boháč totiž na twitteru oznámil, že se od záměru letět s partnerkou rozhodl „z osobních důvodů“ ustoupit. Potenciálních partnerek se mu mezitím ozvalo skoro 30 000.

Movitý japonský podnikatel se předloni přihlásil jako první vesmírný turista, který se vydá na oběžnou dráhu kolem Měsíce novou, mohutnou a opětovně využitelnou raketou Starship. S tímto vyvíjeným vesmírným plavidlem chce zakladatel a majitel firmy SpaceX nejen létat k Měsíci, ale například také kolonizovat Mars.

Maezawa letos v polovině ledna oznámil, že hledá svobodnou ženu starší 20 let, která je ochotná soutěžit o možnost být na cestě k Měsíci jeho přítelkyní pro dokumentární pořad vysílaný streamovací službou televize AbemaTV. Nyní se ale 44letý miliardář „s velkou lítostí“ omluvil, že od tohoto plánu ustupuje.

„Navzdory mému upřímnému a čestnému odhodlání... měla jistá moje část o mé možné účasti neustále smíšené pocity,“ napsal Maezawa na twitteru. „Pomyšlení, že 27 722 žen se seriózním úmyslem a s odvahou věnovalo svůj drahocenný čas, aby se přihlásily, ve mně vyvolává mimořádnou lítost,“ dodal.

Na začátku roku přišel miliardář s jiným kontroverzním návrhem. Jusaku Maezawa uvedl, že rozdá celkem jednu miliardu jenů (asi 208 milionů Kč) tisícovce náhodně vybraných lidí, kteří ho sledují na twitteru.

Video  Planetární geolog: Hrozbou při osídlování Měsíce jsou meteority a sluneční plazma  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi