Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rath má po převozu do Ruzyně další průšvih. Dostal rok navíc, 8 let schytali i Kottovi

Aktualizováno -
31. ledna 2020
11:58
Autor: ČTK, tsv - 
31. ledna 2020
09:38

Bývalého hejtmana Davida Ratha uznal dnes soud vinným v tzv. druhé větvi jeho korupční kauzy. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Obžaloba se týká údajně zmanipulovaných veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic. Rath, kterého převezli z Teplic do věznice v Ruzyni, si rozsudek k soudu vyslechnout nepřišel. Jeho kumpány - manžele Kottovy - poslal soud na 8 let do vězení. O dva roky jim tak prodloužil již uložené šestileté tresty.  

Ústřední trojicí je stejně jako v první části Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottova a její manžel Petr Kott.

Podle dnešního verdiktu si trojice na přelomu let 2011 a 2012 domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.

Rathovi prodloužili trest

Soud uložil exhejtmanovi Rathovi v druhé části korupční kauzy trest osm let vězení s ostrahou. O rok mu tak prodloužil již stávající sedmiletý trest za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby.

8 let i pro manžele Kottovy

Středočeský krajský soud zvýšil bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové a jejímu manželovi Petru Kottovi o dva roky jejich stávající šestileté tresty vězení. Uznal je vinnými v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Kottovi tak mají ve vězení strávit stejně jako bývalý politik po osmi letech. Pro Ratha však nový trest znamená zvýšení pouze o rok. Někdejší hejtman ani Kottovi se vynášení zatím nepravomocného verdiktu neúčastnili.

Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. Kottovým i Rathovi soudkyně Iva Říhová zvedla i peněžité tresty. Manželé mají zaplatit po 20 milionech korun, uhradili již každý 15. Rathovi uložila soudkyně osmnáctimilionový trest. Všem udělila i zákazy činnosti.

Soud v případu uznal vinnými všech devět obžalovaných lidí a osm firem.

Metrostav má na tři roky utrum

Podle soudu se trestného jednání dopustili všichni obžalovaní včetně největší stavební společnosti Metrostav a jejího generálního ředitele Pavla Piláta, kterému navrhl žalobce uložit pětiletý nepodmíněný trest.

Krajský soud v Praze dnes zakázal stavební společnosti Metrostav za podíl v kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha účast ve veřejných zakázkách na tři roky. Největší stavební firma v Česku má zároveň zaplatit peněžitý trest deset milionů korun.

Generálnímu řediteli společnosti Pavlu Pilátovi uložil soud tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky. Potrestal ho také čtyřletým zákazem činnosti. Metrostav s nepravomocným verdiktem nesouhlasí, avizoval, že se odvolá.

 V případu společností se soud vrátil i k zakázkám již projednávaným při první části kauzy. Obžaloba se týká například rekonstrukce zámku Buštěhrad či gymnázia Hostivice.

Na straně uplácených stojí společnost jedné z obžalovaných Lucie Novanské Aveza, která pořádala zadávací řízení. Podplácely údajně Metrostav, Konstruktiva Branko, Puro-Klima, Hospimed, Jipe a Tenton. Společnost ML Compet je stíhána kvůli zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Soud zakázal Metrostavu účastnit se po tři roky soutěží na veřejné zakázky, zaplatit má 10 milionů. Řediteli Pilátovi uložil tříletý podmíněný trest. 

Rath nebyl přemístěn na svou žádost, tvrdí vězeňská služba

Vězeňská služba mezitím odmítla, že by již odsouzený Rath byl přemístěn do jiné věznice na vlastní žádost.

O přemísťování vězňů rozhoduje generální ředitelství Vězeňské služby ČR na základě zákonných důvodů. ČTK to dnes sdělila mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. 

Chce za mřížemi léčit

Ratha převezla eskorta tento týden z teplické věznice do ruzyňské. Rathův advokát Roman Jelínek uvedl, že Rath se o stěhování přihlásil sám. Jelínek serveru iRozhlas.cz řekl, že Rath se o přemístění přihlásil po článku v časopise České lékařské komory, kde se objevil inzerát na pozici lékaře v ruzyňské věznici. Bývalý hejtman chce totiž za mřížemi vykonávat lékařskou praxi.

Podle Kučerové se ale vězni tímto způsobem v žádném případě nepřemísťují. „Dlouhodobě upozorňujeme na to, že hledáme cesty, jak zaměstnat lékaře z řad odsouzených. Jakmile ošetříme všechna rizika zařazení vězňů na tyto specifické pozice, budou případní odsouzení lékaři zařazeni do zaměstnání primárně v našich nemocnicích, které máme ve vazební věznici v Praze na Pankráci a ve vazební věznici v Brně,“ uvedla. Důvod Rathova přesunu už dříve odmítla komentovat.

Nesmí mít přístup k omamným látkám

Vězeňská služba nicméně dříve v souvislosti s Rathem uvedla, že vězeň - lékař nyní ve svém oboru pracovat nemůže. Podle platné legislativy totiž nesmí mít přístup k omamným látkám, peněžní hotovosti ani k osobním údajům. Česká lékařská komora nezaměstnávání odsouzených lékařů kritizuje, podle ní je zdravotní péče ve věznicích podfinancovaná a špatně zajištěná.

Rath si začal loni na podzim odpykávat sedmiletý trest, který mu soudy pravomocně uložily za korupci při výběrovém řízení na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. 

verka1 ( 31. ledna 2020 19:35 )

Nikdy, bohužel kobyla a její primitiv mají dobré kontakty.
Zeman dal od Ratha ruce pryč.
Parkanová ještě žije? To už asi soud nebude.

verka1 ( 31. ledna 2020 19:30 )

Ne není, mají na něho houno.

sorgedoktor ( 31. ledna 2020 18:43 )

Mate o tom velice naivni prtedstavy. Kdyz obchg. zastupce firmy jede treba do Anglie, musi vypit tolik whisky, kolik mu nabidnou. Procvbiceni Varsavskych dohod jsme musel pit vodku, i kdyzm mi nechutna...
S tema Stb uz je to unavne.Mame malo nezamestnanych, je konjuntura atzd

kukuku ( 31. ledna 2020 15:57 )

Rathovou největší chybou bylo, že ho v ODS naučili krást a myslet si, že to bude beztrestné a na věčné časy a nikdy jinak.

Kazin ( 31. ledna 2020 15:08 )

Politická objednávka bohužel je to tak

Zobrazit celou diskusi