Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Japonci vypustí radioaktivní vodu z Fukušimy do oceánu. Okolní země se děsí

Autor: ČTK, sova - 
31. ledna 2020
22:22

Skupina expertů, která radí japonské vládě, jak se zbavit vody kontaminované radioaktivním izotopem vodíku ze zničené jaderné elektrárny Fukušima, v pátek doporučila její vypuštění do oceánu. Pokud bude tento krok přijat, pak pravděpodobně poplaší sousední země, napsala agentura Reuters.

Členové expertního výboru spadajícího pod ministerstvo průmyslu došli k tomuto závěru poté, co zúžili volbu buď na vypuštění vody do Tichého oceánu, anebo její odpaření - a rozhodli se pro první možnost. Při předchozích podobných případech vláda obvykle doporučení expertů přijala.

Výbuch jaderné elektrárny Fukušima (11. 3. 2011) Výbuch jaderné elektrárny Fukušima (11. 3. 2011) | Profimedia.cz

Hromadění kontaminované vody ve Fukušimě je problematickým bodem očisty, která pravděpodobně potrvá ještě celá desetiletí. Jadernou elektrárnu Fukušima zničilo silné zemětřesení s následnou vlnou cunami, které Japonsko postihlo 11. března 2011 a vyžádalo si více než 18 000 mrtvých nebo pohřešovaných a více než 6000 zraněných.

Olympiáda 60 kilometrů od zničené elektrárny

Tokio je v letošním roce hostitelem letních olympijských her a některé disciplíny se budou konat necelých 60 kilometrů od zničené elektrárny. Jihokorejští sportovci už oznámili, že si na OH hodlají vzít vlastní jídlo a detektory radioaktivity.

Kontaminovaná voda z Fukušimy má skončit v oceánu, uvedli experti Kontaminovaná voda z Fukušimy má skončit v oceánu, uvedli experti | Reuters

V roce 2018 přiznala elektrárenská společnost Tokyo Electric Power Company (TEPCO), že její filtrační systémy neodstraňují z vody všechen nebezpečný materiál - a na místě dochází prostor pro úložné nádrže. Z vody mají být odstraněny všechny radioaktivní částice s výjimkou tritia - izotopu vodíku, který se těžko separuje a je pokládán za relativně neškodný.

Experti doporučili bezpečnější způsob

V porovnání s odpařením je vypuštění do oceánu možné provést bezpečnějším způsobem,“ uvedl výbor s odvoláním na běžnou praxi v jiných částech světa, kde jaderné elektrárny vypouštějí vodu obsahující tritium do moře.

Doporučení výboru ještě musí potvrdit jeho šéf, emeritní profesor Nagojské univerzity Ičiró Jamamoto. Poté bude v dosud nespecifikovaném termínu předloženo vládě.

al.bunda ( 1. února 2020 08:47 )

Takže bude konečně Godzila realitou

nemocna ( 31. ledna 2020 23:24 )

Vylít vodu na jejich území jejich státu ne do moře kde zničí mnohem víc a i druhým státům, zabijí zvířata a ostatní budou postižení zmutovaní v netvory trpící po celý jejich život, postavili si takovou elektrárnu tak at si to vyžerou sami

Zobrazit celou diskusi