Zelenina drasticky zdražila, květák vyjde i na 70 korun. Odborník prozradil důvod
Koho straší chřipková epidemie a teď v obchodech kouká po něčem, co by mu podpořilo imunitu, asi se nestačí divit. V oddělení zeleniny se za pouhých pár týdnů odehrála hotová revoluce: ceny některých druhů vyletěly o desítky procent nahoru. Počasí udělalo z okurek, rajčat, květáku či paprik luxusní zboží…
O čtyřicet i více procent od prosince zdražily v obchodech salát či květák, na obyčejnou salátovou okurku si musíte připravit kolem 30 korun. A jak se Blesk včera přesvědčil přímo v několika různých řetězcích, ceny se u jednotlivých prodejců zásadně neliší.
Důvod brutálního zdražení? „Aktuálně je navýšení cen u nás reakcí na zvýšení cen zeleniny v důsledku obav z jejího nedostatku po škodách způsobených bouří Gloria ve Španělsku,“ sdělila Blesku Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie.
Malí páni
Jenže pak by se Gloria musela prohnat také Maďarskem, Itálií, Řeckem a dalšími státy, které v obchodech u zeleniny nejčastěji figurují jako země původu. Jinak by třeba kilogram paprik neatakoval hranici 80 korun, nebo hlávka květáku nestála skoro 70 Kč. Mnozí nakupující zejména z řad seniorů včera dle reportéra Blesku postávali se svými košíky u zeleniny a nevěřícně studovali cenovky...
„Tvorba konečné ceny pro zákazníka u nás je plně v rukou prodejců, jde čistě o obchodní politiku řetězců,“ dodává Přibylová. Že jsme vydáni na milost a nemilost počasí a obchodníků – a to zejména v případě zeleniny – potvrzuje také agrární analytik Petr Havel. „Zatímco třeba v produkci vepřového jsme soběstační zhruba z padesáti procent, u zeleniny jen ze třiceti,“ říká.
To na ceny ovoce by počasí v Evropě vliv mít prý nemělo, jeho zásoby jsou prý dostatečné. Ceny ovoce »otestují« až jarní mrazíky.
Jen čekat
Podle Havla se do rostoucích cen všeho promítají také další vlivy – od zvyšující se poptávky po rostoucí náklady na práci, energie a paliva až po bohatnoucí společnost.
Z toho by vyplývalo, že zlevnění už se čekat nedá. Analytik Havel však uklidňuje – u zeleniny prý hraje roli momentální produkce – buď je jí dostatek, či není. A také to, odkud se k nám dováží. „Jeden týden vám sem dovezou rozflákané a předražené okurky ze Španělska, druhý týden z Egypta a jsou levnější,“ uzavírá. Nezbývá tak nic jiného než mít oči na »šťopkách« a snažit se vytěžit maximum z akcí, které jsou v některých řetězcích založeny právě na zelenině.
Proč páchnoucí? Kde to kupuješ? Na trhu?