Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Olgu z Lichocevsi odvezli na smrt do Lotyšska: Obec hledá pamětníky, kteří ji před válkou znali

4. února 2020
13:01

Nepamatuje si vaše babička Olgu z Lichocevsi? Tak se ptají zástupci obce na sociálních sítích. O ženě, která zemřela za protektorátu po transportu do Rigy, se toho totiž ví jen velmi málo. 

Předtím než nacisté začali české Židy převážet z Terezína do Osvětimi, putovaly tisíce vězňů do Pobaltí. Od ledna do října 1942 sem jely celkem tři transporty. „Z prvního transportu přežilo přes 100 osob, z toho druhého 19, ze třetího nepřežil nikdo,“ řekl České televizi historik Michal Frankl z Židovského muzea v Praze.

Jednou z nich měla být i Olga Votická. Po pamětnících, kteří by si na ni vzpomněli, nyní pátrají zástupci obce Lichoceves, v jejíž blízkosti v obci Noutonice na Praze-západ žena před transportem žila. Mnoho se toho o ní zatím neví.

Olze bylo v roce 1942 už 63 let. V červenci skončila v Terezíně, o tři týdny později už putovala transportem Bb do Rigy. Právě z tohoto transportu nikdo z tisíce vězňů nepřežil. „Všichni byli zavražděni hned po příjezdu. Prosím zeptejte se svých babiček a dědečků, nasdílejte tuto prosbu svým přátelům! Pomozte nám prosím najít paměť naší vesnice!“ píší na facebooku zástupci obce.

Pokud paní Olgu či další oběti druhé světové války pamatujete, napište nám jejich příběhy na tip@blesk.cz.

Zobrazit celou diskusi