Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký úklid Česka bude letos 4. dubna. A plzeňské pivo dalo vale plastovým lahvím

Autor: dst - 
4. února 2020
09:00

Český svaz ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko pořádá 4. dubna akci, při níž se vydají desetitisíce dobrovolníků uklidit obce, města a především přírodu. Předešlý rok se do události zapojilo přes 150 000 lidí, organizátoři pobízejí dobrovolníky, aby se akce zúčastnili i letos.

První „úklidovou“ událostí roku 2020 se stane akce Ukliďme Orlík, která se koná 15. února. Loni na podzim se po snížení hladiny nádrže odkrylo množství odpadu. K opětovnému napuštění nádrže dojde právě v únoru a před tím je třeba Orlík uklidit.

„Při obdobné akci před 16 roky se na Orlíku podařilo sesbírat 22 tun odpadu, uvidíme, jestli se toto číslo podaří dobrovolníkům, místním rybářům, našim zaměstnancům a kolegům z ČSOP letos překonat“, uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Na úklidovou pomoc se zájemci můžou přihlásit na www.UklidmeCesko.cz.

Spolek Ukliďme Česko vybízí občany k pomoci za lepším životním prostředí. Lidé uklízí obce, města a přírodu od odpadu. Spolek Ukliďme Česko vybízí občany k pomoci za lepším životním prostředí. Lidé uklízí obce, města a přírodu od odpadu. | Facebook Ukliďme Česko

V minulosti se nasbíralo nejvíc plastových lahví, předloni jich během jednoho dne dobrovolníci našli přes 30 000. Problém jednorázových plastů si uvědomuje i nový partner akce Gambrinus.

„Řekli jsme si, že to šlo po desetiletí bez plastu a že je vlastně starý dobrý lahváč nebo čepované pro nás tím nejlepším řešením. Proto jsme se rozhodli přestat produkovat další plast tam, kde to není potřeba,“ říká manažer Jakub Marek.  

„Naším cílem není donekonečna uklízet nepořádek po jiných. Proto jsme vyvinuli aplikaci Kam s ním?, pro ty, kteří by snad i dnes, v době sběrných středisek a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad, nevěděli…,“ říká autor projektu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Aplikace radí, kde může občan ve svém okolí odevzdat běžný odpad, ale například také léky, elektro, baterie, nebezpečný odpad a další.

Zobrazit celou diskusi