Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřela legendární fotografka Staša Fleischmannová (†100): V ateliéru přivítala Karla Čapka i odbojáře

Autor: chal - 
4. února 2020
19:14

Zemřela legendární fotografka Staša Fleischmannová (†100). Se svou sestrou Olgou portrétovala například Karla Čapka nebo francouzského básníka Andrého Bretona. Za války se s rodinou aktivně zapojila do protinacistického odboje.

Smutnou zprávu oznámil český velvyslanec ve Francii Michel Fleischmann. Jeho maminka Staša, fotografka a odbojářka, zemřela ve svých 100 letech. Poslední rozloučení se uskuteční ve středu 5. února na Olšanských hřbitovech v Praze.

Staša Fleischmannová se narodila 24. září 1919 do rodiny známého zpěváka Rudolfa Jílovského. Jelikož otec patřil mezi umělecké špičky tehdejší společnosti, Staša se už odmala setkávala s významnými osobnostmi. Znala se například s Ferdinandem Peroutkou nebo pracovala pro známé duo Werich a Voskovec.

Když vypukla druhá světová válka, bylo Staše 20 let. Se svou sestrou-dvojčetem Olgou - tehdy měla na Národní třídě v Praze fotoateliér OKO. Se svou sestrou v něm fotily například Karla Čapka a Julia Fučíka. Ateliér se stal útočištěm pro odbojáře, kteří se v něm často scházeli.

Mezi vůdčí osobnosti těchto setkání patřil i Stašin manžel Bedřich Stern. Okupanti ho kvůli protinacistickým postojům zadrželi a deportovali do Osvětimi, kde v únoru 1942 zemřel. „Stellu (Sternova přezdívka - pozn. red.) zatkli kvůli jeho odbojové činnosti. Synovi Jankovi bylo šest měsíců, když svého otce viděl naposledy,“ popsala Staša krutou ztrátu pro projekt Paměť národa.

Po válce se seznámila s druhým manželem Ivem Fleischmannem, se kterým se přestěhovala do Francie, kde pracoval na velvyslanectví. Tvrdá padesátá léta ovšem dolehla i na Fleischmannovy a Ivo byl z Francie povolán zpět do Československa. V šedesátých letech se pak rodina dostala zpět do Francie, kam po srpnové okupaci v roce 1968 definitivně emigrovala.

Ivo Fleischmann zemřel v roce 1997, Staša strávila poslední roky života v domově pro válečné veterány v Praze-Střešovicích.

Zobrazit celou diskusi