Předsedkyně senátu pražského městského soudu Monika Křikavová při vynášení verdiktu zkritizovala práci Generální inspekce bezpečnostních sborů. Uvedla, že většina skutků v obžalobě by podléhala kázeňskému řízení, avšak soud už věc nemůže postoupit k řešení řediteli pankrácké věznice, protože vzhledem k dlouhému vyšetřování uplynula promlčecí doba.

Skutky zároveň podle soudkyně nebyly natolik škodlivé, aby byly trestným činem – s výjimkou jediného. „Pan F. působil jako poslíček. Toto už je jednání, které je hodně mimo normu,“ podotkla. Dozorci, který byl po dobu stíhání mimo službu, zakázala práci nejen u Vězeňské služby, ale také u policie, celníků a obecních strážníků.

Nebyl sám

Státní zástupce tvrdil, že dozorce Petr F. spolu s dalším dozorcem Rolandem A. pouštěli od září 2015 do března 2016 některé vězně k telefonním automatům umístěným na chodbě věznice. Mezi privilegovanými byli údajně i tři muži, jejichž vydání žádaly Spojené státy – libanonský obchodník se zbraněmi Alí Fajád, Chálid Marabí a Faouzi Jaber. Dozorci čelili obvinění také z toho, že od jednoho z vazebně stíhaných přijali za umožnění telefonátu krabičku cigaret jako úplatek. „Načatá krabička cigaret jako úplatek pro nekuřáka je samozřejmě naprostý nesmysl,“ poznamenala k tomu soudkyně.

Šestapadesátiletý Petr F. se hájil tím, že všechny telefonáty byly povolené, tedy na žádanku. Přiznal ale, že na jednu žádanku se někdy telefonovalo víckrát, až šestkrát, a to kvůli zjednodušení administrativy. O 11 let mladší Roland A. uvedl, že nic z obžaloby není pravda a že nikdy od žádného vězně nic nepřijal, protože by to byl trestný čin. Verdikt soudu Rolanda A. zcela zprostil obžaloby – na rozdíl od Petra F.

Rolandu A. přitom hrozilo tři až deset let vězení. Petrovi F. pět až deset let, protože čelil ještě obvinění z pokusu o podvod. Fajádovi podle obžaloby nabízel, že za milion amerických dolarů (zhruba 23 milionů korun) ovlivní soud v jeho prospěch. I v tomto bodu však dnes soud Petra F. zprostil. „Nikdo si nemohl ani zdánlivě myslet, že by řadový příslušník Vězeňské služby mohl – byť i teoreticky – ovlivnit nějaké rozhodování. K tomu stačí selský rozum,“ konstatovala Křikavová.

Dozvuky šest let staré kauzy

Fajáda, Marabího a Jabera zadrželi čeští policisté v dubnu 2014 na základě amerického zatykače. Fajád byl z české vazby propuštěn v únoru 2016 výměnou za pět Čechů unesených v Libanonu. Právě při vyšetřování únosu Čechů přišla policie na Fajádovy telefonáty z pankrácké věznice do USA i Libanonu. Podle některých médií Fajáda ve vazbě navštívil tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a nechal ho volat ze svého mobilního telefonu. Tuto informaci později popřel arabista Petr Pelikán, ministrův bratr, který výměnu Fajáda za Čechy vyjednal.

Fotogalerie
5 fotografií