Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terapie světlem umí zázraky. Zlepší náladu a výsledky se navíc dostaví velmi brzy!

K částečnému zlepšení stavu dochází už za dva až čtyři dny při vystavování terapeutické dávce světla. Vymizení příznaků pak nastává po jednom až dvou týdnech.
7. února 2020 | 08:00

Co můžeme dělat, když z nás nedostatek světla dělá smutné mátohy? Naše babičky také moc dobře věděly, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Svit hvězd ve vzdálených galaxiích sice fascinuje vědu, ale teplé, zlaté světlo naší vlastní hvězdy Slunce uzdravuje duši i tělo,“ řekl kdysi jeden z nejvýznamnějších astronomů historie Edwin Hubble. Geniální vědec ale v tomhle směru světu žádnou novinku nesdělil. O tom, že světlo má mimořádně pozitivní vliv na člověka a potažmo jeho psychické a fyzické zdraví, věděli například už staří Řekové. Slavný řecký lékař Areatus řekl, že „nemocní a letargičtí pacienti mají být vyneseni na světlo a mají být vystaveni slunečním paprskům“.

Málo světla, víc nemocných

Stejný názor mají i psychiatři a psychologové. „Typickým příkladem negativního vlivu světelného deficitu je sezonní afektivní porucha (SAD), kterou daleko častěji trpí lidé v severských zemích. Tam dochází k největším změnám v délce jasného dne. Léčba světlem neboli fototerapie je v takových případech účinná až u šedesáti procent pacientů trpících SAD,“ vysvětluje psychiatr Karel Hynek.

K částečnému zlepšení stavu dochází už za dva až čtyři dny při vystavování terapeutické dávce světla. Vymizení příznaků pak nastává po jednom až

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: red
Video se připravuje ...