Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zachraňte jídlo v kuchyni s originální kuchařkou! Rychlé recepty ze zbytků

/
  • Vyzkoušejte recepty z domácích zbytků
    5. února 2020 ● 13:51

    Trápí vás přebytky v kuchyni a nechce vyhazovat pokrmy, které vám zbyly třeba po víkendovém hodování? Inspirujte se unikátní kuchařkou »Zachraň jídlo v kuchyni« s podtitulem 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.  Recepty se zaměřují na suroviny, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají.

  • 1.

    Cuketový chlebíček s mákem a citronem

    Potřebujete: 1 cuketu (400 g), 200 g polohrubé mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g (mletého) máku, 1 lžičku kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, 2 vejce, 150 g třtinového cukru, 100 g rostlinného oleje, 1 chemicky neošetřený citron, máslo nebo olej na vymazání formy, polohrubou mouku na vysypání formy.

     

    Postup: Cuketu nastrouhejte (i se slupkou). Ve větší míse smíchejte obě mouky, mák, kypřicí prášek a sůl. Ve druhé míse prošlehejte vejce, cukr, olej, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte suché ingredience a lehce je zapracujte. Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou vodu a dužinu vmíchejte do těsta. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem či olejem a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a uhlaďte ho lžící nebo špachtlí.

     

    Pečte 40–45 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Je-li chlebíček hotový, vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte, pokud je čistá, je chlebíček upečený, pokud na ní ulpívají vlhké kousky těsta, potřebuje ještě dopéct. Upečený chlebíček vytáhněte z trouby, nechte nejméně 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte zcela vychladnout. Podle chuti ho můžete přelít citronovou nebo čokoládovou polevou.

     

    Tip: Cuketa nasladko!

     

    Jakmile tento šťavnatý dezert ochutnáte, začnete přemýšlet, která zelenina by šla zpracovat stejným způsobem. Najemno nastrouhaná mrkev, řepa nebo pastinák zafungují podobně skvěle.

    Zachraňte jídlo v kuchyni
    Autor: Foto: Štěpán Lohr, Daniel Včeliš

  • 2.

    Zavařené kuřecí maso s lískovými ořechy

    Potřebujete na 2 porce: 2 lžíce lískových ořechů, 4 vařené či pečené kuřecí prsní řízky, 2 jarní cibulky, 2 lžičky pikantního džemu, 2 lžíce portského vína, sůl a pepř.

     

    Postup: Ořechy opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní. Nechte je vychladnout a nasekejte nahrubo. Maso nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky. Jarní cibulku nakrájejte nahrubo. Promíchejte s džemem a vínem a dochuťte solí a pepřem.  Polovinu masové směsi rozdělte do zavařovacích sklenic, posypte ořechy a zakryjte zbylou směsí nebo vrstvy střídejte častěji. Lehce upěchujte a zavíčkujte.

     

    Sklenice zavařte v hrnci s vodou o teplotě 85 °C zhruba 1 hodinu. Vyjměte a nechte zchladnout. Skladujte v lednici, neotevřené vydrží několik týdnů.

     

    TIP: Jemná chuť kuřete ho přímo předurčuje k dalšímu zpracování. Studené maso můžete natrhat na vlákna a použít jako základ populárních burgerů či wrapů s trhaným masem a mnoha dalších pokrmů. Nejpraktičtější je zavařit ho s dalšími dobrůtkami do sklenice a uložit na později. Oceníte jej pak při kempování, pikniku, v práci nebo tehdy, když vás večer chytne mlsná.

    Zachraňte jídlo v kuchyni
    Autor: Foto: Štěpán Lohr, Daniel Včeliš

  • 3.

    Francouzské skořicové hranolky ze staršího chleba

    Potřebujete na 4 porce: 4 plátky staršího chleba nebo okrájených kůrek, 2 vejce, 60 ml mléka, špetku soli, 30 g krupicového cukru, 1 lžičku mleté skořice, 2 lžíce másla na opékání.

     

    Postup: Starší chléb nakrájejte na silnější hranolky. Ve větší míse důkladně prošlehejte vidličkou vejce s mlékem a špetkou soli. V další míse promíchejte cukr se skořicí. Na pánvi rozehřejte polovinu másla. Hranolky postupně namočte do vaječné směsi a opečte v rozehřátém másle ze všech stran. Podle potřeby přidejte do pánve máslo. Opečené hranolky obalte ještě horké ve skořicovém cukru.

     

    Tip: Bleskový a snadný způsob, jak pohostit nečekanou návštěvu, zahnat mlsnou nebo vykouzlit občerstvení na dětskou party. Servírujte hranolky se sladkou omáčkou, ochuceným tvarohem nebo jen tak.

    Zachraňte jídlo v kuchyni
    Autor: Foto: Štěpán Lohr, Daniel Včeliš

  • 4.

    Frittata s těstovinami

    Potřebujete na 4 porce:  1 červenou cibuli, malý kousek pórku, 1 červenou kapii nebo papriku, 2 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 snítku rozmarýnu, 1 hrst uvařených brambor, 1 hrst vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 1 hrst uvařených těstovin, 6 vajec, 1 hrst strouhaného tvrdého sýra, sůl a pepř, bylinky k podávání,  pesto k podávání.

     

    Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké proužky (bílou i zelenou část), kapii nebo papriku zbavte semínek a nakrájejte na nudličky. Ve vyšší pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a olej. Vložte snítku rozmarýnu a restujte ji pár vteřin, až se rozvoní.

     

    Přidejte cibuli, pórek a kapii a 2 minuty opékejte za občasného míchání. Osolte a opepřete. Mezitím nakrájejte na plátky brambory a na kostičky maso. Přisypte je i s těstovinami na zeleninu a restujte 2 minuty. Pokud se připalují, přidejte trochu oleje nebo másla.

     

    V hrnku prošlehejte vidličkou vejce, osolte je a opepřete, ale nezapomeňte, že už jste osolili zeleninu a pravděpodobně i brambory a těstoviny při vaření. Vlijte je do pánve a posypte sýrem. Přiklopte poklicí, ztlumte teplotu a pečte dozlatova, zhruba 2 až 3 minuty. Vejce budou ještě trochu tekutá, ale to je v pořádku, dopečou se zbytkovým teplem z ostatních surovin.

     

    Na závěr poklaďte frittatu hoblinkami zbylého másla, nechte 1 minutu odpočinout a podávejte, třeba s nasekanými bylinkami nebo lžičkou pesta.

     

    Tip: Frittata představuje skvělý způsob, jak kdykoliv během týdne zpracovat téměř cokoliv z ledničky do chutného a rychlého pokrmu.

    Zachraňte jídlo v kuchyni
    Autor: Foto: Štěpán Lohr, Daniel Včeliš

     

Dnešní horoskopy