Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlapec (†6) porazil zákeřnou leukemii. Zemřel týden poté na infekci

Chlapec (†6) porazil zákeřnou leukemii. Zemřel sedm dní poté na infekci v těle
Chlapec (†6) porazil zákeřnou leukemii. Zemřel sedm dní poté na infekci v těle  (Autor: Nabila Mughal-Martin)
Autor: DH - 
7. února 2020
22:01

Říkali mu superhrdina, protože se v pouhých šesti letech dokázal postavit každé výzvě. Když malý Zach z anglického Birminghamu onemocněl leukemií, nevzdal se a bojoval jako lev. Když ji ale konečně porazil, zaútočila na něj zákeřná forma infekce, které už bohužel vzdorovat nedokázal.

Na celém případu je nejtragičtější fakt, že malý chlapec zemřel pouhých sedm dní poté, co jeho mamince Nabile Mughal-Martinové lékaři oznámili, že její syn definitivně porazil leukemii. Šestatřicetiletá žena zůstala po smrti syna v šoku. „Nedostal ani šanci zazvonit na zvonec to, že skončila jeho nemoc,“ řekla smutně médiím.

Malého „superhrdinu“ v nemocnici hospitalizovali s leukemií už ve dvou letech. Tři a půl roku docházel s maminkou na chemoterapii, která skončila vloni. Chlapec přitom musel absolvovat i náročnou transplantaci kostní dřeně. To všechno zvládl.

Zachovi se stala osudnou až infekce, kterou chytil v srpnu. O týden později zemřel.

Od smrti malého chlapce rodina vybrala peníze, aby se mohla u jeho základní školy postavit vzpomínková zahrada. „Skutečnost, že malý Zach bojoval s takovou odvahou a absolutní odolností, nám dala sílu a stal se naší inspirací,“ svěřila se maminka dítěte. „Rád četl. Takže jsme chtěli vytvořit místo, kam děti mohou chodit mimo učebny. Hrát si, učit se,“ dodala.

 

Zobrazit celou diskusi