Vystavované předměty představují období vlády více než dvacítky neslavnějších panovníků českých zemí. Uvidíte repliky listin z dob Lucemburků, husitské zbraně, řád zlatého rouna či pražské jezulátko.

Největší hodnotu mají korunovační klenoty. Koruna je stříbrná, galvanicky pozlacena nejryzejším zlatem,“ prozrazuje produkční Petr Lukas.

K nerozeznání od originálu

Repliky korunovačních klenotů nejsou obyčejné plastové kopie, jsou to mistrovské repliky, k nerozeznání od originálu. Kopie lze dělat i z bižuterie, toto jsou zlatnické práce proslulého zlatníka a šperkaře,“ vysvětluje produkční.

Video
Video se připravuje ...

Replika koruny Karla IV. pozlacená nejryzejším zlatem na unikátní výstavě v Letohrádku Mitrovských. Markéta Malá

Repliky korunovačních klenotů vytvořila legenda mezi šperkaři – Jiří Urban. Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také slovenští šperkaři, manželé Cepkovi.

„Chceme připomenout zajímavou část naší historie atraktivní a moderní formou,“ tvrdí autor výstavy Ondřej Rea. Součástí expozice je videoprojekce. Krátké filmy vypráví například o pověsti týkající se svatováclavské koruny – kdokoliv, kdo si korunu neoprávněně nasadí na hlavu, do roka zemře. Pro dětské návštěvníky je připraven interaktivní královský trůn, a koruny pro malé krále a královny.

Látka za 500 tisíc korun

Zajímavostí výstavy je také replika šatů Marie Terezie. „Byly vytvářeny tři čtvrtě roku. Snažili jsme se používat materiály, z nichž se tehdy šilo. Nebylo možné sehnat vše, i kvůli ceně některých materiálů. Například metr určitého typu ručně vyšívaných látek stál 500 tisíc korun,“ říká Lukas.

Výstava potrvá do 26. dubna 2020, Letohrádek Mitrovských v Brně je otevřený od úterý do neděle od 10 do 16.30 hodin.