Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrozí nedostatek banánů? Zákeřná nemoc postihla farmy, Australané se bojí o úrodu

Autor: Darina Jíchová - 
8. února 2020
10:53

Úroda banánů je v ohrožení, farmáři v australském státě Queensland bojují se zákeřnou panamskou nemocí. Jedná se o houbovitou plíseň napadající banánovníky, které po jejím útoku začnou sesychat, až úplně odumřou. Nákazu zatím hlásí čtyři prominentní farmy v oblasti Tully Valley. Pokud se plíseň bude šířit, může to mít devastující dopad na celou zemi. Z Queenslandu totiž pochází přes 90 procent produkce banánů, napsal deník The Guardian.

Úřady vyzvaly farmáře, aby zainvestovali do bio ochrany svých banánových plantáží. Vědci upozornili, že jakmile se „plíseň ujme“, její úplné vymýcení není možné. Tři ze čtyř postižených farem se s panamskou nemocí potýkají už od roku 2015. Plíseň pochází z jihovýchodní Asie, její nákaza se šíří hlavně lidskou činností, k rozšíření můžou přispět i záplavy.

Podle předběžných závěrů se skutečně jedná o panamskou nemoc, oficiální výsledky testů budou známé až za 4 týdny, upozornila Rhiannon Evansová z oddělení bio ochrany při ministerstvu zemědělství. Doplnila, že v ohrožení není jen produkce banánů v Austrálii, ale po celém světě. Evansová vysvětlila, že plíseň napadá vaskulární systémy banánovníků, „infikovaná rostlina začne chřadnout, až zcela seschne“.

Pěstitelé: Věděli jsme, že se to bude šířit

Vláda státu Queensland do ochrany banánovníků investovala za posledních několik let už bezmála miliardu korun. Předseda australské Asociace pěstitelů banánů Stephen Lowe připustil, že se vědělo, že se plíseň postupně začne šířit. „S ohledem na to, že ji nejde plně vyhubit, jsme to věděli. Pořád je to ale zpráva, kterou nechtěl nikdo slyšet,“ uvedl Lowe.

„Naše myšlenky jsou teď hlavně s pěstiteli, kteří už se s nákazou potýkají. Není pochyb o tom, že před sebou mají těžké chvíle. Budeme se jim snažit všemožně pomoct,“ zavázal se Lowe. Queensland je zodpovědný za 90 procent veškeré produkce banánů v zemi. Odborníci zdůraznili, že plíseň napadá pouze banánovníky, ne přímo jejich plody. Pro člověka není nebezpečná.

jakarte ( 8. února 2020 11:47 )

To již tu jednou celosvětově bylo. Tak se začala pěstovat jiná odrůda. Byla sice chuťově o dost horší, ale nemoci odolala.

fotrpjotr ( 8. února 2020 11:37 )

Horší než za komunistů.

gabreta ( 8. února 2020 11:22 )

Že by se zase objevily fronty na banány??

Zobrazit celou diskusi