Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Orbanova vláda končí, vyslovili jí nedůvěru. Předčasné volby na rumunském obzoru

Autor: ČTK - 
5. února 2020
16:25

Rumunský parlament dnes vyslovil nedůvěru liberální vládě premiéra Ludovica Orbana, která byla u moci tři měsíce. Oznámily to tiskové agentury. Hlasování vyvolala opoziční Sociálnědemokratická strana (PSD), která má v zákonodárném sboru většinu.

Pro pád vlády hlasovalo 261 poslanců; potřebných bylo přitom 233 hlasů, napsala agentura Reuters. Dodala, že tento krok prodlužuje politickou nejistotu v zemi. Agentura AFP označila odvolání menšinové vlády za otevření cesty k předčasným volbám. Ty by se v řádném termínu měly konat koncem roku.

Premiér Orban se minulý měsíc po schůzce s prezidentem Klausem Iohannisem vyslovil pro uspíšení parlamentních voleb. Tento krok by podle něj měl po letech nestability vrátit důvěru v politický systém.

Orbanův menšinový kabinet vystřídal sociálnědemokratickou vládu expremiérky Vioriky Dancilaové, které parlament loni v říjnu vyslovil nedůvěru.

Rumunský premiér Ludovic Orban s Charlesem Michelem, šéfem Evropské rady Rumunský premiér Ludovic Orban s Charlesem Michelem, šéfem Evropské rady | Reuters

Jednou z hlavních příčin nespokojenosti s vládnutím sociální demokracie a nakonec pádu její vlády byla rostoucí obava – jak v Rumunsku, tak zejména v Evropské unii – o zachování nezávislosti justice v zemi. Velké znepokojení vyvolaly především čistky v justici, hlavně pak na vysokých postech v prokuratuře, a změny protikorupčních zákonů.

Zobrazit celou diskusi