Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jonákův soused o osudu Discolandu Sylvie: „Něco se děje...“ A promluvil o bombarďákovi

Autor: blv - 
16. února 2020
05:00

V Discolandu, který patřil Ivanu Jonákovi  (†59), se něco děje. „Teď se tam nestaví, ale až do podzimu tam něco vrtali,“ potvrdil Blesk Zprávám Jan Jeřábek, majitel sousedního hotelu. Podle něj byl Jonák odsouzený za objednávku vraždy  své manželky Ludviky (†34) dobrý soused.  Postaví tam firma stavitele Petra Michovského obytný dům? Zeptali jsme se i pamětníka, jak to uvnitř vypadalo v době největší slávy podniku. 

Omšelá, posprejovaná fasáda domu na velmi lukrativním pozemku v pražské Libni - za blíže neurčenou částku ji v roce 2018 koupil stavitel Petr Michovský. Tou dobou byl Ivan Jonák už dva roky po smrti a prodávajícími byly jeho dvě dcery, které po otci zdědily nejen Discoland Sylvie, ale také dluhy.

„Jonák byl dobrý soused a bombarďák“

Na původního majitele vzpomíná Jan Jeřábek, vlastník sousedního hotelu: „On ten barák postavil na černo. Tenkrát dostal pokutu 50.000, ale to pro něj  nic nebylo, když měl denně obrat čtvrt milionu.“ V době největší slávy jste zde mohli potkat hvězdy showbyznysu, politiky i rychlokvašené milionáře. Tam, kde se svíjely gogo tanečnice, by dneska mohl být sklad - už dva roky pronájem za 35.000 měsíčně nabízí realitka Edox, a stále marně. 

Video  Poslední vzkaz Ivana Jonáka: Zůstaňte se mnou, já jsem s vám, neopustím vás...  - Facebook
Video se připravuje ...

Možná se to ale změní. Stavitel Michovský už v minulosti potvrdil, že s nemovitostí má plány. „Co já vím, tak poslední informace mám z léta a vedle Discolandu by měly vyrůst bytovky,“ řekl Blesk Zprávám Jeřábek. Mezi oběma budovami je totiž proluka. Vyjádření stavební firmy se nám zatím získat nepodařilo s odůvodněním, že informovaný manažer je momentálně pracovně velmi vytížený. 

V době, kdy světelný nápis Discoland vábil k návštěvě, otevíral v sousedství svůj podnik. „Pro mě to nebyl parťák, věkově se blížil spíš k tátovi. Ale jako soused byl dobrý, to je bez debat. Akorát si občas hrál na bombarďáka,“ vzpomíná hoteliér. Podle něj problémy tehdy nepředstavoval ani provoz: „Bor*el nedělali, měl to výborně odhlučněné. Akorát, když otevřel okno, tak to stálo za to. Ani jsme nemuseli volat policajty, to obstarali sousedi od naproti.“ 

Jonák mezi vězením a smrtí

Ivan Jonák si odseděl za objednávku vraždy své manželky Ludviky plný trest - 18 let. I když sám spoušť nezmáčkl, o své nevině, na které trval až do smrti, soud nepřesvědčil. Motivem zřejmě byly majetkové neshody. Jonák totiž nebyl jediný vlastník. Byla zde manželka Ludvika, s níž už nežil, a dalším majitelem byl Helmut Huger z Německa, který stavbu na začátku zafinancoval.

Po odpykání trestu v roce 2014 se Jonák opět stal středem pozornosti a měl velké plány, ale ne dost peněz. Nemohl vyplatit podíl svým dvěma dcerám, který zdědily po zavražděné matce. A ty chtěly chátrající budovu prodat. Neshody nakonec vyřešila smrt - Ivan Jonák zemřel  24. února 2016 v osamocení a bez majetku ve svém bytě v Kobylisích na komplikace spojené s cukrovkou. 

Zlatá éra Discolandu

Discoland se stal symbolem 90. let. Ale všechno mohlo být také jinak. Ještě před ním existovala totiž diskotéka Movi. S jejím majitelem si ale osud ošklivě zahrál.

„Moje tehdejší manželka Bára měla nejlepší kamarádku Mirku Novotnou a jejímu manželovi patřila diskotéka Movi v horním patře Paláce kultury. To bylo hned po revoluci. A tam se hodně scházeli Albánci, jel  tam kokain, byly tam společnice ... To byl fenomén už před Jonákem“, vzpomíná na počátek 90. let David Hájek. Podle něj tenhle podnik  měl slušně „našlápnuto“, a měl by ještě větší úspěch, než ho ochromila mozková mrtvice. Podnik, který potřeboval ve vedení silnou ruku, šel ke dnu.

David chodil do Discolandu a při pohledu zpět Jonákův podnik nijak nešetří: „Byla to nabubřelá vekslácká diskotéka na půl s bordelem. Kdybyste shrnuli veškerý nevkus 90. let a jejich kočičí zlato, tak to byl Discoland Sylvie.“ Podle něj tam lidi nechodili tancovat, ale spíš se předvádět. „Byl to společenský styk pro lidi určité kategorie - pro lidi, kteří do ní patřili, nebo chtěli patřit,“ řekl Blesk Zprávám.

Muzika Davida baví od mládí, ale do Discolandu chodil jako doprovod. O hudebním zážitku to prý opravdu nebylo. „Hudbu tam nikdo zas tak moc neřešil. Původně tam hrál Michal Mückstein, ale ukázalo se, že lidi spíš odrazuje. Ale Jonák tam potom přetáhl jiného dýdžeje, to byl takový discolandový pouštěč desek. Kdyby tam mačkala čudlík opička po lobotomii, tak by to vyšlo na stejno. 

Zatímco Discoland Sylvie Jonák pojmenoval po své první dceři, bar, který byl uvnitř, měl jméno po druhé - Veronika. Právě tam majitel často sedával s VIP hosty a řešil svoje záležitosti. 

Video  Mrtvý Jonák versus Skamene: Takhle si vyřizovali účty před kamerou Blesku!  - David Turek, Ondřej Rybár
Video se připravuje ...

oklusnifranta ( 16. února 2020 20:20 )

Máš naprostou pravdu.

okluznifranta1 ( 16. února 2020 19:14 )

Kájínek možná...zabil jakéhosi ciggoošee, který dělal pasáka a kradl. Odsoudili ho na základě svědectví...Ale kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod ty vemeno z kachny. Co bych se tady vypisoval ty rudý tele...

Eyma ( 16. února 2020 12:00 )

Máte 1000%pravdu ,nikdy jsem nebyla trestána ,že zdravotních potíží mám artrozu druhého stupně,půjdu na operaci tak jsem se nedostavovala k soudu ,soudce si od kamaráda nechal udělat znalecký posudek podle něho jsem zdravá a tak jsem skončila se zadržením v CPZ podle policie co soudce podepíše s tím se nic neudělá!!!

verka1 ( 16. února 2020 09:20 )

Mel jít do politiky a nikdy by se do vězení nedostal. Zločince chrání "politika".

zdenekksevratiI ( 16. února 2020 09:03 )

Protože se na rozdíl od tebe měl jako prase v žitě a nedřel bídu s nouzí jako ty.

Zobrazit celou diskusi