Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolest hlavy není příznakem nádoru, říká neurochirurg Vladimír Beneš

5. února 2020 | 06:00

Mozek podle neurochirurga Vladimíra Beneše nebolí. Zato při náhlých psychických změnách nebo při poruchách hybnosti bychom měli zpozornět a hlavu si nechat důkladně vyšetřit. Nádory na mozku mohou podle něj z člověka udělat trošku nebo psychopata.

Existuje obrázek, na něm změť nekonečného množství bodů, uzlů. Některé jsou větší, jiné menší, vedou mezi nimi spoje a vše je to různě barevné. Co to je? Celosvětová mapa internetu. A tahle mapa je proti jednomu mozku primitivní záležitost. I o tom mluví profesor Beneš v knižním rozhovoru Mé cesty do hlubin mozku.

Liší se nějak mozek ženy a muže?

Když uvidíte mozek samotný, nerozeznáte, jestli patřil ženě, nebo muži. Ten ženský je ale asi o tři sta gramů lehčí. Neznamená to, že by nebyl tak výkonný jako mužský. Je to asi tím, že ženy jsou také lehčí a subtilnější.

Mozek se dělí na pravou a levou hemisféru. O levé se zjednodušeně říká, že slouží víc rozumu, zatímco pravá emocím. Jde to poznat?

Opravdu se tvrdí, že žena víc používá pravou hemisféru, kde sídlí emoce, představivost a kreativita. Žena také více využívá

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...