Do kuchyně Jana Wericha vedla pro Evu Tůmovou dlouhá a strastiplná cesta. Dcera známého legionáře Karla Střelky prožila těžké dětství. Za druhé světové války totiž zůstala s bratrem sama, když jim maminku odvedli do lágru a otec byl na frontě. Dohlížela na ně domovnice z činžáku, ve kterém s bratrem bydleli. Starala se hlavně o to, aby chodili do školy a platila nájem. Zbytek však musela vyřizovat sama Eva, která proto byla zvyklá se od mala o sebe postarat. Vařit ji překvapivě naučila až Zdena Werichová, manželka Jana Wericha.

Osud Evy Tůmové skoro připomíná hollywoodský film. Poté, co se znovu shledala se svou kamarádkou z dětství, dcerou Jana Wericha, Janou, v podstatě jejich vilu už neopustila. Od roku 1975 do roku 1980 se starala jak o malou Fanču, sedmiletou dceru kamarádky Jany, tak později také o domácnost, nakonec pečovala dokonce o Jana Wericha, když ve stáří umíral na rakovinu.

Dobrodružství v kuchyni

„Možná to zní zvláštně, ale vařit mě opravdu naučila až Zdena, která byla vyučenou kuchařkou a vařila v Americe v různých rodinách. To mi bylo už skoro 40. Postupně jsem si její recepty také osvojila a některé vařím dodnes,“ vzpomíná Eva Tůmová na své začátky u Werichů v kuchyni. „U nich doma to bylo vždycky takové dobrodružství, nikdy se tak úplně nevědělo, pro kolik hostů bude potřeba jídlo připravit,“ vypráví vitální osmdesátnice. Někdy nepřišla ani noha a někdy se tam prostřídalo třeba až 20 návštěv. Později, když už na tom nebyl Jan Werich finančně nejlépe, mnozí hosti, třeba Stella Zázvorková či Ljuba Hermanová chodili na návštěvu i se surovinami k jídlu,“ vzpomíná.

Eva Tůmová vyprávěla, jak se dostala do vily Jana Wericha
Autor: Eva Fornálová

Podle Werichovy kuchařky fungoval u Werichů otevřený americký styl, takže bylo docela běžné, že si návštěva otevřela ledničku či spíž a naprosto bez rozpaků něco uvařili. „Naštěstí zásob bylo v domácnosti vždycky dost,“ směje se pamětnice.

Špargl nad zlato

A jaká jídla paní Eva nejčastěji pro umělce připravovala? „Nejvíc miloval kombinaci masa s ovocem. Třeba takové srnčí steaky s banány či uzené koleno s vejmrdou byly jeho zamilované. Co ho dokázalo ale opravdu nadchnout byl zapečený špargl. Kvůli tomu se i vracel domů včas z procházek,“ říká se smíchem paní Eva. „Vždycky když jsem připravila tohle jídlo, Jan pronesl, že z toho ta Francie prostě dejchne…“ popisuje Tůmová Werichovu chuť k dobrému jídlu, k němuž se s chutí napil vychlazeného bílého vína.

„A víte, jak jsme sháněli zvěřinu?“ Ptá se s šibalským úsměvem paní Eva: „To takhle v neděli dopoledne něco chystám v kuchyni a najednou slyším, jak před domem zastavilo auto. Z něj vystoupil pár myslivců a hezky rovnou před domem nám udělali pěkný výřad. Vyskládali zajíce, bažanty i holuby a zazvonili. Jan už tehdy na tom nebyl moc dobře, tak jen otevřel okno, zamával kamarádům, ti mu naoplátku zatroubili na lesní roh a zmizeli,“ líčí dojemné chvíle kuchařka.

Eva Tůmová v nedávné době vydala i kuchařku „A taky jsem vařila u Werichů...“, ve které jsou všechny oblíbené recepty Jana Wericha, ale navíc je doplněna i veselými historkami, které s rodinou v jejich krásné vile na Kampě zažila.

Fotogalerie
17 fotografií