Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA zabily vůdce teroristů z al-Káidy v Jemenu: Vražedné drony opět v akci

Autor: ČTK, tsv - 
7. února 2020
11:58

Spojené státy během operace v Jemenu zabily vůdce tamní odnože teroristické sítě al-Káida Kásima Rimího. Informoval o tom americký prezident Donald Trump, který tím potvrdil předchozí spekulace o vůdcově smrti. Jemenští radikálové pod Rimího vedením se před několika dny přihlásili k prosincovému útoku na vojenskou základnu na Floridě, kde saúdskoarabský kadet zabil tři lidi.

Organizaci al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), kterou Rimí založil, USA považují za jednu z nejnebezpečnějších teroristických organizací na světě. Radikálové v minulosti ovládali velkou část území na jihu Jemenu, tamní armáda je však z větších měst vytlačila. Skupina se například přihlásila k masakru v redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo v Paříži.

Rimí se k al-Káidě přidal v 90. letech a pracoval i pro Usámu bin Ládina, poznamenává agentura AP.

Po vůdcově smrti jsou Spojené státy i jejich spojenci ve větším bezpečí, uvedl Bílý dům v prohlášení. „Budeme i nadále chránit americké občany tím, že vypátráme a zneškodníme teroristy, kteří nám chtějí ublížit,“ prohlásil americký prezident.

Armáda USA na konci ledna s pomocí bezpilotního letounu zaútočila na východě Jemenu na budovu, ve které se ukrývali radikální islamisté, a média od té doby spekulovala, že při tom o život přišel i právě vůdce AQAP. Trump navíc na twitteru tyto zprávy sdílel, oficiálně je ale potvrdil až dnes.

AQAP se 2. února přihlásila k útoku na vojenské základně ve floridské Pensacole, který se stal začátkem prosince loňského roku. Jedenadvacetiletý příslušník saúdskoarabského letectva Muhammad Šamrání tehdy s pomocí krátké střelné zbraně usmrtil tři lidi a dalších osm zranil. Teroristická organizace ho označila za mučedníka a hrdinu.

Přehled lídrů zabitých Spojenými státy

Mezi příklady zabití lídrů organizací označovaných Spojenými státy za teroristické, při kterých Američané použili bezpilotní letouny, patří:

- 29. ledna 2008 – Při náletu bezpilotního letounu v pákistánském Severním Vazíristánu přišel o život Libyjec abú Lais Libí, hlavní spojka mezi Tálibánem a al-Káidou v Afghánistánu a velitel výcvikového tábora al-Káidy v Afghánistánu.

- 30. září 2011 – Při útoku amerického bezpilotního letounu byl v provincii Džauf asi 140 kilometrů východně od hlavního města Saná zabit jemenský radikální muslimský kazatel Anwar al-Awlaki, vůdce zahraničních operací jemenské al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP).

- 9. února 2012 – Při útoku amerického bezpilotního letounu ve městě Miranšáh v kmenovém území Severní Vazíristán v Pákistánu zahynul operační šéf teroristické sítě al-Káida v Pákistánu Badar Mansúr.

- 4. června 2012 – USA při náletu bezpilotního letounu na kmenových územích v Pákistánu zabily druhého muže al-Káidy abú Jahjá Libího.

- 10. září 2012 – Na východě Jemenu byl při útoku amerického bezpilotního letounu zabit Saúdský Arab Saíd Šihrí, který byl mužem číslo dvě teroristické sítě al-Káida na Arabském poloostrově.

- 1. září 2014 – Americký bezpilotní letoun zabil velitele somálských islamistických milic Šabába Ahmeda Abdiho Godaneho.

- 12. června 2015 – Při úderu bezpilotního letounu přišel v Jemenu o život vůdce místní odnože teroristické sítě al-Káida Násir Vahajší, který byl v čele AQAP od roku 2011.

- 12. listopadu 2015 – V syrské Rakce byl zabit při útoku amerického bezpilotního letadla „džihádista John“, britský islamista Mohammed Emwazi, který jako příslušník teroristického Islámského státu (IS) zavraždil v roce 2014 několik zahraničních rukojmí a syrských vládních vojáků.

- 4. února 2016 – Při útoku amerického bezpilotního letadla v Jemenu zahynul jeden z vůdců teroristické organizace al-Káida Džalál Bilajdí, známý také pod jménem abú Hamza Zindžibárí, který v AQAP řídil bojové operace.

- 3. ledna 2020 – Americká armáda při útoku bezpilotního letadla u letiště v Bagdádu zabila íránského generála a velitele elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního a několik dalších lidí včetně člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Solejmání, který byl Washingtonem zařazen na seznam teroristů, dohlížel na íránský jaderný program a byl považován za architekta strategie takzvaných zástupných válek.

- 7. února 2020 – Washington oznámil, že 29. ledna byl na východě Jemenu zabit pomocí amerického bezpilotního letounu vůdce tamní odnože teroristické sítě al-Káida Kásim Rimí, který velel AQAP od roku 2015 (od zabití Vahajšího).

zlymikes ( 7. února 2020 12:51 )

A pražská kavárna jásá nad hrdinstvím amerických boys. Ním to však připadá, že se USA ještě nezbavily návyku, kdy s coltem,ručnicí a vraždami si přivlastňovaly svá nynější území.

Zobrazit celou diskusi