Situace, nad kterou zůstává rozum stát, se odehrála ve středu v pražských Řeporyjích. Na základě záběrů již policisté kantorky vypátrali. „Ženy byly k případu vyslechnuty. Probíhají úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekl Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský. Více podrobností odmítl vzhledem k probíhajícímu vyšetřování sdělit. 

Video zafungovalo

Video, na kterém je celá situace vidět, zveřejnil řeporyjský starosta Pavel Novotný (38, ODS) ve svém pořadu Extrémní starosta na internetové televizi Mall.tv. A záběry kamery, která přejezd snímá z budovy radnice, ukazují, že nešlo o ojedinělý exces. Za tři dny je obešlo 30 lidí! „Závory tu padají asi každých 19 minut, svádí to k přebíhání, když lidé vidí jeden vlak projet a další stojí ve stanici. Teď je tu ale od rána klid,“ pochvaloval si včera Novotný. O jakou školu či školku šlo, prý stále neví.

 

Spěch na vlak

Video ze středečního poledne ukazuje, že po té, co kolem stažených závor projel vlak, přišla k přejezdu skupinka 13 dětí se třemi učitelkami či vychovatelkami. I přesto, že závory zůstaly dole a stále blikala červená výstražná světla, učitelky děti na koleje nahnaly a přeběhly s nimi na druhou stranu. Podle místních asi spěchali na vlak na pražský Smíchov stojící v zastávce.

Dopravní psycholožka: Šokovalo mě to, byla jsem vyděšená

„Vždy jsme kritizovali rodiče, který vleče potomka na červenou a dítě řve, protože ho ve škole naučili, že se na červenou nechodí. A teď vidíte, že ti, kteří by to dětem měli vštěpovat, tak naopak tam děti vlečou a popohání. Šokovalo mě to, byla jsem úplně vyděšená,“ zkritizovala přístup učitelek dopravní psycholožka Vlasta Rehnová.

Dopravní výchova má podle ní snížit riziko, že děti v provozu přijdou k úrazu. „Limity dětí jsou například výškové či rozumové, ale pokud se jim vštípí základní zásady, riziko se sníží. Například, že se chodí na zelenou, či že se mají rozhlížet. Tady došlo na dopravní antivýchovu. Spravit to bude docela náročné,“ myslí si psycholožka. Podle ní je výhoda, že jsou děti malé a je možné je ještě naučit správnému chování. „Apelovala bych na jejich rodiče a školu či školku, aby to s nimi hned probrali. Říci, že tohle bylo špatně. A hlavně se to už nesmí nikdy opakovat,“ dodává Rehnová.

Expert z týmu silniční bezpečnosti: Nikdy nevíte, co se tam vynoří!  

„Tomu cynicky říkáme dopravní výchova v praxi. Vrchol ovšem je, že to dělá pedagogický doprovod,“ okomentoval záběry dopravní expert Roman Budský z platformy Vize 0 a pokračoval: „Za projetým vlakem může jet ještě jeden, nikdy nevíte, co se tam vynoří. U nás ročně zemře na kolejích přes 250 lidí. Mnoho z nich pod koly vlaku, který jel mimo jízdní řád!“ Děti se při přecházení přejezdu rozdělily, učitelka se pro ně musela vracet, což mohlo celou situaci ještě zhoršit. „Kdyby tam zahoukal vlak, možná by zavládla panika a děti by vůbec nevěděly, co dělat. Učitelka by zřejmě panikařila také a nechala by je svému osudu v kolejišti. Byla náhoda, že vše proběhlo takhle příznivě,“ dodal Budský. 

Mávali, ať jdou?

Po zveřejnění videa se v diskuzích na internetu objevily informace, že skupince mával strojvůdce nebo výpravčí, ať koleje přejdou. Další lidé upozorňovali, že zákon umožňuje, aby pověření zaměstnanci drah povolili vjezd na přejezd, i když blikají červená světla. „Toto pravidlo je myšleno pro případy, kdy se například na kolejích posunuje souprava a je tam posunovač, který má v ruce červený nebo žlutý praporek. Ten může dát pokyn k pokračování v jízdě, přestože svítí červená světla. Je seznámený se situací na trati, ví, že nyní vlak nepojede,“ vysvětluje Roman Budský.

O to ale podle něj nešlo. „Pokud mává někdo z vlaku, tak to pro řidiče a chodce není směrodatné. Nevíte, zda mává na vás, nebo na nějakého kolegu a co to vlastně znamená,“ řekl Budský. „Nikdy jsem neviděl, že by tu někdo na někoho mával. Nejsem dopravní expert, ale jsem přesvědčen, že i kdyby na mě mával ministr dopravy, tak se spuštěnými závorami a zapnutou signalizací prostě nemůžu přejít,“ řekl k tomu starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Psycholog: Děti dospělým bezmezně věří

Dosud není známo, zda šlo o školu či školku, ale ze záběrů je jasné, že děti byly velmi malé. „V tomto věku jsou ve fázi, kdy dospělého vnímají jako nezpochybnitelnou autoritu, situaci nejsou samy schopny příliš posoudit. Těžko by reagovaly, kdyby na ně učitelky křikly, že musí utíkat. Než by jim došlo, co mají dělat, vlak by je přejel,“ myslí si psycholog Karel Humhal. „Rodiče asi po zhlédnutí videa byli na infarkt a vůbec bych se nedivil, kdyby následovaly nějaké stížnosti, žaloby či trestní oznámení,“ dodal. 

Pomůže kamera, nebo zábradlí?

Podle Romana Budského mají kamery na rizikových místech pozitivní efekt. „Lidé si pak dávají pozor, aby je nenatočila,“ vysvětlil. Jednoduché řešení to ale není. „Ne každý to prožívá jako ostudu. Mělo by to mít nějakou dohru, například ty lidi sezvat a probrat s nimi, proč to dělají,“ myslí si dopravní psycholožka Vlasta Rehnová. Podle ní by nejlepší bylo vybudovat fyzickou bariéru.

Víte, že... 

Na přejezd se nesmí vcházet či vjíždět už v okamžiku, kdy se rozsvítí červená světla. Závory v tu chvíli mohou být ještě nahoře. 

Fotogalerie
8 fotografií