Do konce roku podle mluvčího univerzity Václava Hájka škola zřejmě dokončí úpravy okolí opravené budovy bývalé menzy 17. listopadu v Praze 8, která by se od podzimu měla stát novým sídlem Fakulty humanitních věd. Vlastní rekonstrukce budovy skončila loni v prosinci a nyní čeká na kolaudaci. Odstraňovány jsou ještě vady a nedodělky, sdělil mluvčí. Zároveň se podle něj připravují venkovní úpravy, které budou stát asi 77,5 milionu. Tato část investice čeká od loňského prosince na schválení ministerstvem.

Fakulta humanitních studií vznikla jako nejmladší fakulta UK v roce 2000 a v současnosti sídlí v pražských Jinonicích. Kromě toho má pronájem v bývalých jeslích na Hůrce a několik místností na Vinohradech. Přestěhování plánuje od roku 2007. Cenu za nové sídlo vyčíslila škola loni na 630 milionů včetně úprav okolí.

UK letos také plánuje dostavit nové učební budovy s posluchárnou pro Matematicko-fyzikální fakultu v Troji za 312 milionů. Většinu nákladů zaplatila škola loni. Využila přitom opět peněz z programu ministerstva školství i vlastních. Výuka by měla být v budově od října.

Největší výstavba univerzity za 100 let

V tomto roce by také měla být dokončena projektová dokumentace pro stavební povolení na nový kampus na Albertově. Bude to největší výstavba UK za posledních 100 let. Stavba má stát asi 2,5 miliardy korun ze státního rozpočtu. Její součástí budou dvě budovy - Biocentrum a Globcentrum.

Práce na projektu jsou pomalejší, než vedení školy původně předpokládalo. Dříve škola očekávala zahájení výstavby v letošním roce, kdežto nyní odhaduje, že až příští rok v březnu teprve získá stavební povolení. Loni v listopadu podle Hájka začalo územní a stavební řízení na zajištění stavebních jam. Povolení k jejich vyhloubení by škola mohla dostat v březnu. Ještě tento měsíc chce vyhlásit veřejnou zakázku na výstavbu provizorní menzy, která by měla fungovat od podzimu. Nahradí zařízení, které škola kvůli budoucí výstavbě musela loni zbourat. Provizorní menzu zaplatí škola z vlastních peněz. Tento týden kromě toho v Praze 1 otevřela zrekonstruovanou menzu Kolej Arnošta z Pardubic.