Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš z alpské dovolené: Pozdrav s pivem za 375 korun. Předhazují mu sliby u Jílkové

Aktualizováno -
9. února 2020
15:09
Autor: simao - 
8. února 2020
20:17

Premiér Andrej Babiš (ANO) dál čelí kritice za údajný střet zájmů, který však kategoricky odmítá a označuje za nesmysl. Vedle toho se nyní řeší návrh na změny v DPH u točeného piva. A právě s ním se Babiš vyfotil během rodinné dovolené tentokrát ve francouzských Alpách. S půllitrem piva za 15 euro (375 korun). Na sociálních sítích však „frčí“ i připomínka Babišovy účasti v pořadu Michaely Jílkové, kde o levném pivu mluvil ještě jako ministr financí. A zuřivě mával grafy a obrázky.

Babiš odjel z česka v době, kdy se řeší nejen audity Evropské komise. Oficiální český překlad toho prvního tento týden doputoval na Ministerstvo pro místní rozvoj, kterému vládne Klára Dostálová (za ANO), vedle toho však Česko chce - jak se usnesla vláda ANO a ČSSD - žalovat právě Evropskou komisi.

Českem však v posledních dnech cloumá i pivní chaos. A to návrh na trojí rozdílnou sazbu u piva, za který je kritizována ministryně financí a Babišova oblíbenkyně Alena Schillerová (za ANO). Právě ta má Babiše zastupovat během jeho rodinné dovolené.

„Francie, hory, 2200m nad mořem, vysokohorská přirážka. 0,5l čepovaného piva 15 euro, DPH 20 % = 2,5 euro, přátelé. Užívejte slevu DPH z točeného piva z 21 % na 10 % od 1.5. 2020. Aspoň 2 kačky by vám provozovatelé mohli dát, hlavně v restauracích. A ještě jim v pokladně víc zůstane,“ vzkázal z rodinné dovolené Babiš.

Jiné sazby DPH u piva dle různých situací. Rozdíly jsou i mezi točeným v restauraci či stánku. Jiné sazby DPH u piva dle různých situací. Rozdíly jsou i mezi točeným v restauraci či stánku. | Infografika Blesku

Babiš u Jílkové sliboval levnější pivo

Kritice za pivní zmatek se změnou DPH u točeného piva čelí Schillerová i Babiš. U různých piv má být sazba různá - 10, 15 či 21 procent.

Ještě coby ministr financí vystoupil v lednu 2016 v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové. „Já chci jenom oznámit všem, celému našemu národu, tady občanům, že navrhnu zlevnit sudové pivo, točené pivo. Tady pro pána: 21 procent DPH na 10 procent DPH,“ říkal Babiš a sklidil potlesk. „Desítka, která stojí 25 korun, bude stát 22,70. Budete mít v hospodě dobrou cenu piva,“ sliboval Babiš.

„Proč se tomu smějete, vy z toho nemáte radost,“ divila se moderátorka Jílková. „Prosím vás, jestli nějaké hospody ještě budou do té doby existovat,“ říkal podnikatel Kraus z publika.

Babiš u Michaely Jílkové v lednu 2016: Ještě coby ministr financí sliboval levnější pivo a změnu sazby DPH. Babiš u Michaely Jílkové v lednu 2016: Ještě coby ministr financí sliboval levnější pivo a změnu sazby DPH. | Reprofoto ČT

Mezi diváky tehdy usedla mj. i Alena Schillerová, tehdy ještě náměstkyně ministra financí pro daně a cla. „Nechceme navyšovat daně, my snižujeme daně,“ pokračoval Babiš. 

„Restaurace a hospody dostaly slevu v DPH na točené pivo a měly by se s klienty o tu slevu podělit a pivo zlevnit,“ uvedl nyní premiér Babiš v SMS pro Blesk.

Dál ve střetu zájmů? Vyzývají ho k demisi

Andrej Babiš je přitom nadále ve střetu zájmů, tvrdí jeho kritici. Premiér to odmítá, označuje za nesmysl a nelogickou věc - postupoval prý přesně podle zákona o střetu zájmů, přezdívaného lex Babiš.

V době, kdy se opět řeší audity Evropské komise, které mají střet zájmů potvrzovat, adresovala Písecká výzva Babišovi výzvu k demisi. A obrací se i na poslance ČSSD Ondřeje Veselého, aby u sociálních demokratů inicioval debatu o konci spolupráce s ANO.

„Takže přáním je vláda s SPD? V době, kdy se budou jmenovat mediální rady? To je totiž alternativa, pokud výzvu vyslyšíme,“ reagoval na twitteru poslanec a šéf zahraničního výboru Veselý.

„Vyzýváme premiéra České republiky Andreje Babiše, aby podal neprodleně demisi! Je dlouhodobě ve střetu zájmů. Je trestně stíhán v dotačním podvodu. Opakovaně lže a poškozuje dobré jméno České republiky,“ tvrdí Písecká výzva.

„Žádáme místostarostu města Písku Ondřeje Veselého, poslance ČR a místopředsedu ČSSD, aby na nejbližším grémiu ČSSD jednoznačně a veřejně navrhl ukončení vládní spolupráce s hnutím ANO,“ apelovali Písečané na Veselého. Marně.

„Co se týká těchto věcí, takzvaného střetu zájmu, který neexistuje - logicky nemůže existovat, protože my máme speciální lex Babiš. Já jsem podle toho postupoval,“ uvedl tento týden premiér Babiš, jehož nyní čeká relax s rodinou. V Alpách byl i loni v únoru. Jen tentokrát vyměnil Rakousko za Francii.

Jistě rád. Babiš totiž v poslední době řeší více potíží naráz. Na ministerstvu dopravu již vládne Karel Havlíček (za ANO), který se stal superministrem - vede i resort průmyslu a obchodu, je rovněž vicepremiérem. Exministr Vladimír Kremlík však otevřel novou kauzu - prošetřuje se údajný úplatek ve výši 1,5 milionu korun, který mu měl být nabídnut a o kterém prý Babiš nevěděl.

Andrej Babiš na zimní dovolené v únoru 2019: S manželkou Monikou vyrazili do Alp Andrej Babiš na zimní dovolené v únoru 2019: S manželkou Monikou vyrazili do Alp | Instagram Moniky Babišové

Odnesené pivo z hospody? Vyšší DPH

Po chaosu na dopravě však propukl i chaos kolem piva. Rozdílné sazby DPH podle Schillerové, která sama pivo nepije, však nebudou mít dopad na ceny - zdražovat se nebude, tvrdí ministryně.

„Zákazník to vůbec nepocítí, s tím nepočítáme. My jsme to sledovali jako podporu hospod, restaurací na venkově zejména, kde slyšíme velmi často, že je to postaveno na tom byznyse s pivem,“ řekla pro Seznam Zprávy.

„My od 1. května 2020 novelou zákona o DPH, jež je součástí novely zákona o elektronické evidenci tržeb, snižujeme DPH na čepované pivo, které je součástí stravovací služby. To je to důležité. Když půjdete do restaurace a tam si prostě dáte řízek a k tomu točené pivo, anebo jenom točené pivo samostatně, nemusí to být s řízkem, tak od 1. května sazba bude 10 procent,“ uvádí Schillerová. Na točené pivo, které si člověk odnese v džbánku z restaurace, se má však nadále vztahovat sazba 21 procent.

„Vy jste to pivo odnesli z restaurace, není to součást stravovací služby, to znamená, v takovém případě ten majitel restaurace bude účtovat klasicky 21 procent,“ potvrzuje ministryně.

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

iezidedek ( 11. února 2020 17:51 )

Babiši!! a co tvuj estebácký udavač otec!! ty ubožáku.

jezidedek ( 11. února 2020 08:34 )

Ratimcov!! a co tvuj estebácký udavač otec!! ty ubožáku.

Jiřina Ratimcová ( 10. února 2020 19:49 )

Kdyby se ten estebacky kripl chtel tim pivem zadavit! 💩🤮👎🏻👊🏻

iezidedek ( 10. února 2020 17:22 )

pozor na klon jezidedek je to konfident špíny,udavač Anofertu!!

jezidedek ( 10. února 2020 17:15 )

pozor na klon jezidedek je to konfident špíny,udavač pirátu!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa