Vztahy se starším bratrem Rudolfem, který hraje dobráka Peška v nekonečném seriálu Ulice, vázly prý dávno předtím, než jim do kapsy spadlo dědictví po tátovi a mámě Evě (†69). Na otázku, zda se s bratrem skutečně nemají rádi, Rudolf Hrušínský mladší už dříve v rozhovoru pro Aha! otevřeně přiznal: „Spíš než nemáme rádi bych řekl, že se nevídáme každý den ani každý týden, a vzhledem k tomu, že mně je sedmdesát a jemu šedesát, tak už si prostě nehrajeme na písku.“

Promluvit spolu kvůli sporům o peníze neměli 20 let. „Že by ti dva šli spolu na oběd, to opravdu nehrozí. Nemluví spolu a skoro vůbec se nevídají. Rodina se prostě rozpadla. Dost mě to ranilo,“ řekla Instinktu Honzova dcera Kristýna Hrušínský (34), která ještě v dětství chodila strýčka obdivovat do Činoherního klubu. O své roli v rodinných sporech ale oba protagonisté svorně mlčeli. K průlomu mělo dojít až teď – Honzova manželka, herečka Miluše Šplechtová (62), totiž před časem kývla na roli Jolany v seriálu Ulice, kde hraje léta i její švagr.

„Nic jsem si u něj nezjišťovala, nechala jsem se překvapit. A i pro Rudu to bylo překvapení, když jsem sem přišla,“ řekla Miluše. Se švagrem prý o pauzách v natáčení proklábosí hodiny u kafe a cigára. Rodinné spory jsou prý už pryč. „To je dávno uzavřené. Máme se rádi a rádi se vidíme. Ukažte mi někoho, kdo se nikdy nepohádal s bráchou. Na ty dva je víc vidět, to je jediný rozdíl. Život přece přináší dobré a někdy i špatné věci,“ uzavřela Šplechtová.

A takhle to začalo...

Navenek byli soudržná rodina, která žila pod jednou střechou ve vile v pražských Nuslích. V 1. patře bydlel Honzův bratr Rudolf s rodinou, Jan obýval přízemí a v podkroví bydleli rodiče. Jenže v roce 1997 odešla na věčnost maminka Eva a vztahy ochladly. Starší syn Rudolfa Hrušínského se odstěhoval a s bratrem se přel ohledně majetkového vyrovnání. Kvůli penězům tak spolu nakonec prý nepromluvili 20 let. „Všechno to začalo smrtí babičky. Najednou jsme přestali žít v jednom baráku. Se strýcem Rudolfem a jeho rodinou jsme se vůbec nevídali a jsou to teprve dva roky, kdy jsem znovu navázala kontakt s bratranci,“ řekla Janova dcera Kristýna Hrušínská pro Instinkt.

Kolem dědictví se v klanu Hrušínských dlouho čeřila voda. Honza nechtěl opustit vilu, v níž žije dodnes. Rudolf se odstěhoval a v jednu chvíli chtěl svoji polovinu prodat někomu cizímu. Vyrovnat se nakonec měli 4 miliony. Principál Divadla Na Jezerce poté kritizoval bratra za to, že prodal rodinnou chatu v Plané nad Lužnicí. Jejich rodiče tam léta jezdili, a dokonce spolu začali chodit po seznámení na tamní plovárně. Střelit ji mohl za milion. „Je škoda, jak chata chátrá. Pan Hrušínský na ni nedal dopustit. Vždyť sem jezdili i pánové Werich nebo Kemr. Ten měl chatu kousek odtud, na druhé straně silnice,“ zavzpomínal pro Aha! starousedlík.

„Já myslím, že momentálně s bratrem vycházíme dobře,“ přesvědčoval Aha! před lety Jan Hrušínský, který stejně jako jeho bratr Rudolf o tom, co je mezi nimi, odmítal většinou mluvit. Mírovou cestu mezi nimi měla nastolit až Janova nemoc. Principál Divadla Na Jezerce skončil v roce 2015 ve vážném stavu v nemocnici s prasklým žlučníkem, tepnou a oboustranným zápalem plic. Tehdy za ním jeho starší bratr konečně přišel a začalo velké usmiřování. „Měli jsme s Rudlou v minulosti nějaké spory, ale už se vše vyřešilo. A když mě navštívil v Krči, povídali jsme si spolu skoro hodinu. Bylo to moc příjemné setkání, tak v klidu jsme se dlouho nepotkali,“ tvrdil tehdy Jan, který mu po dlouhých letech nabídl roli v americké komedii u sebe v divadle. Ale zase narazil. Rudu to sice potěšilo, avšak neměl prý čas zkoušet, protože točil o svých milovaných rybách.

Video
Video se připravuje ...

Premiéra: Jan Hrušínský 

Fotogalerie
18 fotografií