Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Knihkupkyně Tereza šokovala otevřeně rasistickým chováním: Okamžitě dostala vyhazov!

Autor: chal - 
10. února 2020
13:34

Český Twitter žil o víkendu kauzou, kterou v pátek odstartovalo nevhodné chování knihkupkyně Terezy z Jablonce. Mladá žena uživatele sociální sítě nejdříve zaujala veřejným zesměšňováním chlapce, který v knihkupectví hledal brigádu. Lidé ovšem brzy přišli na ještě závažnější věc – Tereza se netajila svými rasistickými názory. Její zaměstnavatel, Knihkupectví Kanzelsberger, začal problém okamžitě řešit. Prodavačka ve firmě v pondělí skončila.

Prodavačka Tereza B. z jablonecké pobočky Knihkupectví Kanzelsberger svými otevřeně rasistickými výroky na sociální síti Twitter v pátek vyvolala velkou vlnu nevole. Kauza ovšem neměla dlouhého trvání. Tereza B. ještě v neděli zrušila svůj účet a do věci se vložil i její zaměstnavatel. Podle mluvčí společnosti Jany Kmuníčkové prodavačka pro Kanzelsberger od pondělí už nepracuje.

Tereza B. na sebe upozornila v pátek, kdy na Twitter sdílela fotografii ručně psaného životopisu 15letého chlapce, který chtěl v jablonecké pobočce Kanzelsbergeru, kde Tereza působila, pracovat jako brigádník. „Tohle už je na víno, ty vole,“ okomentovala životopis.

Těžko říct, jestli prodavačce vadilo, že 15letý chlapec nemá zrovna nabitý životopis, její chování každopádně řadu uživatelů Twitteru pobouřilo. Kromě zesměšňování dotyčného uchazeče jim vadilo i to, že si po mladíkovi Tereza životopis sama vyžádala. „Tohle mi od vás připadá ubohé, životopis pro brigádu? Kdo z nás ho dával?“ nechápal Tomáš W.

Brzy ovšem vyšel najevo ještě závažnější problém. Stačilo se v Tereziných příspěvcích „proscrollovat“ na konec loňského roku, a člověk narazil na otevřeně rasistické příspěvky. Tereza se v nich vymezovala vůči Romům nebo „vtipkovala“ o otroctví. Na komentář „já myslel, že se s lidmi už neobchoduje“, například odpověděla: „Ani pokud jsou černé pleti?“

Knihkupkyně ventilovala nechutné názory také v souvislosti se svým zaměstnáním. „I procházka po brněnským Cejlu mi byla příjemnější, než zaučovat v práci cikánku,“ napsala Tereza na konci loňského listopadu. „Každý přece ví, že normální barva je bílá,“ dodala pak a příspěvek doplnila o rozesmátého smajlíka.

Většině ostatních uživatelů Twitteru už ale Terezin rasismus tak vtipný nepřišel. Několik z nich si na prodavačku stěžovalo u jejího zaměstnavatele. Knihkupectví Kanzelsberger se věcí začalo zabývat ještě v neděli večer. Majitel společnosti problém promptně vyřešil už v pondělí dopoledne.

„Jednalo se o soukromý Twitter, prodavačka svými rasistickými výroky v žádném případě nedávala najevo postoje firmy. Její výroky jsou ovšem pro pana Kanzelsbergera neakceptovatelné z lidského pohledu, stejně jako je nepřijatelné, aby někdo zveřejňoval životopisy uchazečů o práci v našich prodejnách. Prodavačka, která se obojího dopustila, už u nás proto ode dneška nepracuje,“ sdělila Blesku mluvčí Knihkupectví Kanzelsberger Jana Kmuníčková v pondělí dopoledne.

Kanzelsberger se podle mluvčí uchazečů o zaměstnání na pohovorech logicky ptá výhradně na knížky. „Nelustrujeme je. Bohužel to není něco, co bychom mohli předem ovlivnit,“ doplnila Jana Kmuníčková. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání