Začne to většinou nenápadně. Dostaneme od někoho úžasnou orchidej v barevném květináči a ti zodpovědní si rychle načtou, jak se o ni starat, aby neuhynula. Za pár měsíců s nadšením zjistíme, že znovu obrazila a pokvete. To nás většinou tak nadchne, že si koupíme další orchidej. Časem nám pak na parapetu sedí celá barevná armáda phalaenopsisů a my jsme se jim chytli na vějičku. Už nechceme žít bez nich. Co je třeba, aby se u nás orchidejím dařilo?

Světlo, ale ne žár

Kam s ní? Takovou otázku si klademe jako první. Orchideje často končí na stole nebo na skříňce jako dekorace, ale je třeba mít na paměti, že je to živá rostlina. Miluje světlo, bude jí vyhovovat jižní, východní nebo západní okno. Když už si někde zvykne, neměla by se moc přenášet.

„Pozor ovšem na prudké slunce, mohlo by květinám spálit listy,“ varuje Eduard Ondráček, předseda České orchidejářské společnosti. To se může stát třeba i v případě, že se listy dotýkají skla. Mnoho začátečníků si myslí, že pro exotickou rostlinu je ideální hodně slunce. Z omylu je ovšem vyvedou hnědé skvrny na listech avizující spálení. 

Jen měkká voda

Se zálivkou orchidejí je to trochu náročnější. „Rostliny koupíme většinou v průhledném květináči, a tak jsou dobře vidět kořeny. Podle jejich barvy poznáme, kdy orchideje zalít,“ říká Eduard Ondráček. Zelenými kořeny květina hlásí, že nemá žízeň. Jakmile ale kořeny v květináči začnou bělet nebo dostanou stříbřitý odstín, znamená to, že vysychají a je potřeba orchidej zalít. V žádném případě by neměla stát delší dobu v mokru.

Nové a nové květy

Dobrá péče se projeví i tak, že phalaenopsis jednoho dne znovu obrazí a vykvete. Můžeme mu v tom pomoci výživou, k hnojení podle Eduarda Ondráčka stačí Kristalon na květ. „Často se nás lidé ptají, jestli mají po odkvětu odstřihnout stvoly,“ dodává předseda orchidejářské společnosti. „Pokud je stvol zelený, pak se neodstraňuje, časem totiž znovu vykvete, i když květy už nebudou tak velké. Suchý stvol odřízneme, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala.“

Jen ne do zeminy

Přesazování orchidejí by mělo nastat zhruba jednou za dva roky, záleží ovšem na tom, kolik místa mají kořeny v květináči. Někdy je třeba přesadit rostlinu už pár měsíců po koupi, protože se v kořenáči tísní. Orchideje nutně potřebují speciální substrát, pokud bychom je „zabetonovali“ do klasické zeminy, uhynou. Jejich kořeny chtějí vzduch, proto se jim nejlíp daří v kůře. „Doporučuji pořídit si u zkušeného zahradníka kůru pro orchideje o velikosti asi koruny až dvoukoruny, jemnější by mohla dělat rostlině problémy,“ radí Eduard Ondráček. Před přesazením je nutné zbavit orchidej odumřelých kořenů, jsou většinou měkké nebo se při dotyku rozpadají.

Něžný koníček

Ten, kdo se nechá okouzlit krásou orchidejí, se stane jejich vášnivým pěstitelem. Přestane mu stačit pár phalaenopsisů na parapetu, ale zkusí i náročnější druhy. Dnes už máme k dispozici dostatečné množství informací. Je možné obrátit se na Českou orchidejářskou společnost.