Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obamová promluvila o krizi s exprezidentem Obamou: Museli k manželskému poradci

Autor: Darina Jíchová - 
11. února 2020
06:00

Bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová vystoupila v show oblíbené moderátorky Oprah Winfreyové Vize 2020. Během rozhovoru se otevřela o manželské krizi, kterou si procházela s exprezidentem Barackem Obamou po narození jejich dvou dcer. Obamová přiznala, že museli do manželské poradny. Není to poprvé, co bývalá první dáma odhalila manželské problémy, promluvila o nich i ve své autobiografii Můj příběh, informoval list Daily Mail.

„Po narození dcer jsme si procházeli těžkým obdobím,“ řekla Obamová. „Najednou pro mě bylo těžké vychovávat děti,“ připustila. Manželé se proto rozhodli vyhledat pomoc odborníka. „Někdy prostě potřebujete objektivního člověka, který vás vyslechne,“ uvedla před 15 tisíci lidmi, kteří si přišli její rozhovor s Winfreyovou poslechnout naživo.

„Nebrala jsem si Baracka, aby mě učinil šťastnou“

„Ty konzultace mě naučily, že jsem zodpovědná za svoje vlastní štěstí. Nebrala jsem si Baracka, aby mě učinil šťastnou, nikdo mě nemůže učinit šťastnou, jen já,“ prohlásila Obamová.

„Pochopila jsem, že jestli chci být v manželství rovnocenným partnerem, musím být schopná činit sama sebe šťastnou. Musela jsem přestat hledat, co Barack dělá špatně, a začít přemýšlet o tom, jaký chci žít život, a to ať už s Barackem nebo bez něj,“ vysvětlila Obamová.

„Čím víc jsem věděla, co chci já, tím lépe jsem fungovala ve vztahu,“ doplnila Obamová. „A Barack je podle tebe tvá spřízněná duše? Říkala jsi, že i víc než před 28 lety. Zlepšuje se vztah? Zraje?“ zajímalo Winfreyovou.

„Manželství je těžká věc, to je to, co se snažím vysvětlit mladým lidem, vztah a společná výchova dětí a budování rodiny si vybere svou daň,“ uvedla Obamová.

Bývalá první dáma podotkla, že přes všechny problémy, které měli, s manželem vždycky našli společnou řeč. „Jsme přátelé, celé naše manželství je založené na tom, že jsme přátelé. Teď se doma vídáme častěji, ta nejtěžší období jsou za námi, přežili jsme je,“ pochlubila se.

Těžká období spolu Obamovi překonali

„Prošli jsme si opravdu něčím těžkým a ošklivým, je to za námi. Vyšli jsme z toho dobře, a když se na Baracka podívám, poznávám v něm svého manžela. Je to stále ten muž, do kterého jsem se zamilovala,“ svěřila se Obamová.

Bývalá první dáma se nikdy nezdráhala mluvit o manželských problémech, před televizními diváky několikrát probírala také schůzky s manželským poradcem.

„Do poradny jsem nás přihlásila já, Baracka jsem k tomu donutila. Šla jsem do toho jako spousta jiných žen: Tady máte mého manžela a dejte do pořádku, co je s ním špatně, protože já sama jsem perfektní. Koukala jsem se na poradce s výrazem: No, tak ho spravte. Jenže poradce se díval na mě a já si říkala: No, na co se koukáš,“ popsala Obamová jejich první sezení.

„Upřímně, návštěva manželské poradny byl pro mě klíčový moment. Pochopila jsem tam, že není na manželovi, aby mi zajišťoval šťastný život, že se musím sama naučit, jak být šťastná, že musím přehodnotit žebříček svých hodnot a sebe umístit na přední příčky,“ vzpomínala Obamová. Někdejší první pár čeká za rok velká událost, v roce 2021 oslaví perlovou svatbu, tedy 30. výročí.

Večeře ve dvou a spousta energie

Téma, o kterém se nyní Obamová často vyjadřuje, je jejich „prázdné hnízdo“. Jejich dvě dcery, Malia (21) a Sasha (18), studují na univerzitách a ani jedna už nežije doma.

„Rodičovství zabere dost emočního prostoru, vložila jsem do toho spoustu času a energie, ale právě teď jim dáváme volnost, snažíme se, aby žily co nejnormálnější život. Nejhorší je to samozřejmě o víkendech,“ řekla Obamová.

Prohlásila, že se snaží sama pro sebe najít novou cestu. „Mám na to teď energii, jsem na prahu nové kapitoly. S Barackem oba teď máme dostatek emočního času a prostoru sami pro sebe. U večeře se doma scházíme jen my dva a naši psi Bo a Sunny, a ti nemluví,“ nejvíce své energie Obamová věnovala životopisu Můj příběh, který se stal světovým bestsellerem. Za jeho audioknihu dostala dokonce ocenění Grammy. V prosinci 2019 se Obamovi přestěhovali do vily na ostrovu Martha's Vineyard.

Zobrazit celou diskusi