Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Drzost!“ Klause naštval Schwarzenberg: Gretu musí milovat, je zelený a šel po majetku

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. února 2020
17:50

Bývalého prezidenta Václava Klause pořádně dopálil Karel Schwarzenberg (TOP 09). Klaus v rozhovoru pro pořad Blesk Zpráv Epicentrum reagoval na útok knížete, který o něm prohlásil, že se u řady věcí včetně životního prostředí „dívá na svět pohledem, který se zformoval za socialismu“. „Pokud je konzervativec, tak jen v tom smyslu, že konzervoval komunistické myšlení,“ rýpl si Schwarzenberg. Klaus to označil za „vejšplechty“, jeho kritik je prý „totálně zelený“ a musí milovat Gretu Thunbergovou a jí podobné „přízraky dnešní doby“.

„Tady se považuje za konzervativce třeba Václav Klaus. A jeho myšlenky mají s konzervatismem společného asi tolik jako já s čínským komunismem. On ve svém myšlení zůstal v době, ve které vyrostl. Byl tu obdiv k Sovětskému svazu jako osvoboditeli, ze začátku jistý obdiv ke komunismu,“ uvedl pro Hospodářské noviny Karel Schwarzenberg.

„Ale Klaus byl inteligentní, takže přišel na to, že komunistická hospodářská teorie je čistá volovina (...) Ale jinak svůj náhled na svět nezměnil. Ve všech ostatních oblastech, včetně životního prostředí, se dívá na svět pohledem, který se zformoval za socialismu. Pokud je konzervativec, tak jen v tom smyslu, že konzervoval komunistické myšlení,“ dodal Schwarzenberg.

Dopálený Klaus: Drzost, kterou nemohu přejít

Exprezidenta Václava Klause tímhle pořádně dopálil: „On je totálně zelený, i když by měl mít šlechticky modrou krev, tak já myslím, že má krev zelenou. On je prodchnutý beznadějným zeleným myšlením. On musí milovat onu Gretu a další podobné podivné přízraky dnešní doby. On je zelený a on nesnáší mé antizelené výroky. A on, pokud se nemýlím, tak protestoval proti mému souboji s emisemi CO2 apod.“

Zatímco výrazná část politické dráhy je u Klause spjatá s ODS, jíž byl členem od roku 1991 do roku 2003 a kterou vedl jako její historicky vůbec první předseda, Schwarzenberg za Stranu zelených seděl ve vládě v letech 2007 až 2009 (tehdy ho po otálení jmenoval do funkce právě Klaus jako tehdejší prezident, pozn. red.). Jejím členem ale nebyl. V letech 1996 až 2007 byl členem ODA, od roku 2009 je pak v TOP 09.

„On řekl drzost, kterou já nemohu přejít bez mlčení. On řekl, že ve svém myšlení jsem zůstal v době, ve které jsem vyrostl. Byl to obdiv k Sovětskému svazu a ke komunismu. To je přece taková nehorázná drzost a lež od tohoto člověka, který už opravdu, já nechci říct žádný hrubý výrok, radši by měl mlčet, než aby vejšplechty tohoto typu vydával na světlo denní. To mě popuzuje,“ řekl Klaus v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum.

Klaus o Gretě: Je to neviňátko

Klaus přitom Schwarzenbergovi jeho útok vrátil neméně ostře. „On, který ten komunismus neprožil, který ho nepochopil, a všechno, co dělal v těch 90. letech, bylo jasným důkazem, že netušil, co ten komunismus byl. Choval se tady jako slon v porcelánu a hlavně mu asi šlo o to, aby dostal zpátky nějaké své majetky,“ rýpl si Klaus do exministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09.

O Gretě Thunbergové, dnes 17leté Švédce, která se stala hlavní tváří klimatických protestů a světovou celebritou, pak exprezident návdavkem pronesl: „Já ji neviním, ona je neviňátko, ona za to nemůže. Vinni jsou na straně jedné její nezodpovědní nebo záměrně to konající rodiče.“

Nejen Gretin otec, herec, scenárista a manažer Svante Thunberg, a její matka, zpěvačka Malena Ernmanová, jsou podle Klause vinni. Český exprezident se opřel i do pořadatelů Světového ekonomického fóra, kde Greta Thunbergová v lednu nechyběla.

„To, že ji poslouchá někdo na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, to není vina té Grety, to je blbost těch organizátorů, že něco takového udělají. A já jsem se s hlavním organizátorem, panem Klausem Schwabem (německý ekonom a zakladatel Světového fóra, pozn. red.) rozešel už definitivně před několika lety. Takže já po sedmnácti, sedmnácti svých návštěvách v Davosu už tam jsem persona non grata. Takže mně nehrozí, že bych musel poslouchat Gretu,“ dodal Klaus v pořadu Blesk.cz.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

simi1003@seznam.cz ( 11. února 2020 16:11 )

Kodl fon hajaja není žádný šlechtic je to jen syn sourozenců uplatkarsky zmetek který nebýt velkeho úplatku nic by nedostal možná by bylo načase aby temto zlodeju6

cesky-novinar_ ( 11. února 2020 10:26 )

Tvůj fotr byl rakušák?

europa ( 11. února 2020 08:29 )

Von ten uslintanej šišlavej rakušák ještě nezdechnul? Škoda...

jezidedek ( 11. února 2020 08:17 )

Greta Swar­zenber­k,ne­ziskov­ky,ak­tivis­ti,ze­lený,­slunič­káři jsou hrobem demokracie!!*** jelita!!

Evka4 ( 11. února 2020 07:46 )

Tihle dva ***i měli dostat doživotí ve Valdicích a ne veřejně plácat svá moudra.Zloději zlodějští.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa