Jaké oční vady a nemoci je dnes možné řešit pomocí operace? „Pomocí refrakční operace lze dnes v oftalmologii řešit takřka všechny refrakční vady, ať už se jedná o krátkozrakost, dalekozrakost, anebo obtíže se čtením, takzvanou presbyopii. Jen je potřeba každému klientovi vybrat správný zákrok na míru,“ říká na úvod MUDr. Richard Havránek z Oční kliniky Horní Počernice. Jak ale dodává, existují zároveň limity, při kterých zákrok provést nelze. U některých refrakčních operací to mohou být další oční onemocnění, která znemožňují dobrou funkci oka po operaci, např. některá onemocnění sítnice vyžadující specifickou léčbu.

Autor: Shutterstock

Nemusíte se bát

Podle oftalmologů se pacienti nejčastěji obávají bolesti při operaci. Je to přitom zbytečné. „V dnešní době se jen výjimečně provádí oční operace v celkové anestezii. Všechny refrakční zákroky, ať laserové rohovkové, nebo nitrooční, kdy se odstraňuje lidská čočka a implantuje se čočka umělá, jsou prováděny v kapkové anestezii. Vzhledem k technologiím prováděných operací je tato anestezie naprosto dostačující a operace jsou nebolestivé,“ potvrzuje lékař.

Oči v budoucnosti

Už dnes jsou možnosti, pokud jde o zdraví oči, neuvěřitelné, ale budoucnost slibuje další pokroky a přináší naději pro stále více pacientů. „V oblasti refrakční nitrooční chirurgie se stále pracuje na vývoji nitroočního implantátu, který by co nejvíce napodoboval fungování lidské čočky. Dále na technologiích, aby operace byla pro pacienta minimálně zatěžující. A samozřejmě se vyvíjí i diagnostické metody, které nám umožní co nejpodrobnější a nejpřesnější vyšetření, z jehož výsledku pak můžeme navrhnout ideální řešení daného problému konkrétního pacienta,“ pohlíží do budoucnosti MUDr. Richard Havránek.

Richard Havránek
Autor: Oční klinika Horní Počernice

Rozhoduje věk?

Oční lékaři zpravidla provádějí refrakční operace u pacientů starších 18 let, kdy už bývá vývoj dioptrické vady dokončen. Pokud se vybere správný zákrok, žádná horní věková hranice, která by zákrok již znemožňovala, není. Rozhoduje spíše celkový zdravotní stav pacienta, jeho nároky a představy o nošení brýlí po operaci.