Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ovčáček do TOP 09? Pekarová přihlášku vyhodila. Feri a spol. vábí nové tváře do strany

Autor: Jakub Veinlich - 
12. února 2020
05:40

TOP 09 láká do svých řad nové tváře. Strana pod vedením Markéty Pekarové Adamové se snaží přilákat k politice nejen mladé nadšence, kteří chtějí mluvit do chodu partaje a podílet se na jejím směřování. Každého zájemce přitom čeká před případným vstupem pohovor. Strana přitom nebalancuje jen nad hranicí volitelnosti, ale i nad hranicí nízkého zájmu o to být jejím členem. Podobný problém ale trápí i další partaje.

„Jsem v TOPu,“ je název nejnovější kampaně TOP 09. Nová předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na konci listopadu slibovala ve svém nominačním projevu, že přiláká do strany mladou generaci, která není zatížená předlistopadovými událostmi. Konec konců jí samotné bylo listopadu 1989 pět let.

„Chtěla bych, abychom byli atraktivní stranou i pro mladou generaci, i obecně pro lidi, kteří se zajímají jak o jejich region, jak jejich země vypadá a jak se v ní žije,“ netajila se svými ambicemi Pekarová Adamová po zvolení v rozhovoru pro Blesk Zprávy.  

A tak trochu si před naší kamerou podala drobný inzerát na nové členy. „Neváhejte, a pokud jen trochu chcete, vstupte do TOP 09, pojďte s námi tvořit naší politiku i budoucnost pro tuto zemi,“ lákala nové zájemce o stranickou knížku.

Video  Markéta Pekarová Adamová nová šéfka strany by si TOP 09 nevytetovala  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Poslanci Ferimu sekunduje starosta Kolář

Po dvou měsících po této náborové větě je tu konkrétní výzva i se stranickým videem. Ústředními postavami jsou vedle Pekarové Adamové také dva mladí politici. Jeden z celostátního sboru – nejmladší z dua českých poslanců Dominik Feri, kterému je 23 let. A pak starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, který oslaví příští měsíc 36. narozeniny.

„Video cílí zejména na mladé, a proto jsou v něm naši mladí politici. Snažíme se vzbudit zájme mladé generace, aby jim nebylo lhostejné , co se tady děje,“ potvrdila záměr spotu Blesk Zprávám Pekarová Adamová.

„Vás jako baví stranický schůzování? Debaty vo ničem, taková ta žvanírna?“ vystupuje v klipu přímo ze své sněmovní kanceláře Dominik Feri.

„A proč zrovna do TOPky? Protože jsme pravicová strana, strana, co nechce prožrat budoucnost,“ láká mladé do politiky v další části klipu ke kampani Jsem v TOPu. V kostce stihne taky představit některé programové priority – naráží na zaostalé školství, potřebu důchodové reformy, i zájem TOP 09 o životní prostředí.

„Jestli se chcete stát členy TOP 09, tak je nejlepší vyplnit přihlášku, a to buď na internetu, nebo papírovou formou,“ přidává při skládání vlaštovky starosta Kolář návod zájemcům.

O přijetí nových členů přitom musí rozhodnout členové buňky, do které se nový uchazeč hlásí. „Ozveme se vám,“ slibuje v závěru stranické výzvy předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová.

Ve finále klipu přitom pročítá fiktivní přihlášky, které jí „přistály“ na stole. Jednou z nich je ta s podobiznou Jiřího Ovčáčka, kterou Pekarová Adamová vezme a hodí ji za sebe.

Video  Ovčáček se hlásí do TOP 09? Pekarová ho okamžitě vyhodila. Feri a spol lákají nové zájemce do strany  - YouTube.com/TOP 09
Video se připravuje ...

Vztahy nové předsedkyně i celé její TOP 09 s hradním mluvčím jsou už roky narušené. Blesk Zprávy dokonce při zvolení Pekarové Adamové předsedkyní žádaly Ovčáčka o stanovisko prezidenta Miloše Zemana. Co říká na první ženu v čele parlamentní strany? „Netřeba komentáře,“ reagoval Ovčáček, což Pekarovou v rozhovoru na sjezdu TOP 09 potěšilo. „To mě zvlášť od něj těší, protože obzvlášť od něj bych o komentář nestála,“ přidala svou reakci.

První přihlášky jsou na stole

Kampaň spustila TOP 09 teprve před pár dny. A podle Pekarové Adamové už nese své první plody. „Už máme ke stovce nových zájemců o členství, takže to jde skvěle,“ pochvaluje si poslední stranický počin s tím, že strana zjednodušila pro zájemce také postup, jakým se mohou do TOpky dostat.

Čím víc členů strana má, tím má ve volbách našlápnuto na lepší výsledek. V případě TOP 09 se jedná spíš o malou stranu, která potřebuje každého člena na víc. Zhruba před rokem evidovala 2761 lidí se stranickou knížkou.

Členové odcházejí všude

Většina zaběhnutých stran se přitom v posledních letech potýká spíše s úbytkem svých členů. V roce 2019 měla například ČSSD 15 624 straníků. Což je zhruba o 4 a půl tisíce méně, než v roce 2018. Víc než na nábor nových členů se ale sociální demokraté snaží spíš pracovat s těmi, co už ve straně jsou. A to například prostřednictvím kempů, kde se diskutuje o programu a cílech vládních strany.

Video  Maláčová si nespoří na důchod. Proč? A kdy bude důchodová reforma?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Je to spíš pro stávající členy,“ potvrdila Blesk Zprávám místopředsedkyně České strany sociálně demokratické a zároveň ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která si programové kempy vzala na starosti.

Kdysi mezi nejpočetnější stranu patřila KDU-ČSL. V roce 1999 měla strana 57 403 členů. V roce 2018 už jich bylo mezi žluto-modrými 25 032 a v loni se k lidovcům hlásilo jen 22 tisíc straníků.

Video  Nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka  - Jaroslav Šimáček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Stranickou základnu chce přitom rozšířit i novopečený šéf lidovců. „Ano, chystám. V březnu chci přestavit konkrétní kroky,“ řekl Blesk Zprávám předseda strany Marian Jurečka. Možná už by se tak mohlo stát 7. března, kdy mají svůj volební sjezd Mladí lidovci.

e.lesanova ( 12. dubna 2020 16:03 )

TOP09 láká nové členy?? Moc, moc, moc prosím, nezapomeňte pak ukázat jeho foto.... jestli to bude kombinace Pekarový, Feriho a Kalouska, protože jiný tydýt by tam nevlezl, tak se těším už teď...

hejhej ( 14. února 2020 19:50 )

Pekarová + Feri = pro strašení neposlušných dětí

salto ( 14. února 2020 18:43 )

iezidedek: Když toho budeš mít víc, tak bys s tím měl jít na nějakou Silvestrovskou estrádu

marmat ( 13. února 2020 19:56 )

PROČ je tato strana 27 % za ANO ???
Štěká, je hlučná, intrikuje, konspiruje a nakonec "používá" k puči MCH !!!
Jak propastný rozdíl proti Brabcovi, Schillerové, Vojtěchovi, Faltýnkovi, Havlíčkovi, Vondráčkovi, Kolomazníkovi...TOP je materiál pro Silvestra

marmat ( 13. února 2020 19:43 )

Velmi dlouho se mezi lidmi spekulovalo o "TATÍN­KOVI/­obje­vite­li" MILIONŮ CHVILEK...
Ale už netápeme.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa