Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nástupkyně Merkelové končí, selhání padá i na hlavu poroučející se kancléřky

Autor: ČTK - 
11. února 2020
10:10

Německá média oznámenou rezignaci šéfky vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampové-Karrenbauerové hodnotí jako její selhání i jako selhání kancléřky Angely Merkelové, jejíž éra se nezadržitelně blíží ke konci. Kořeny krize dlouhodobě nejsilnější německé strany je podle komentářů třeba hledat i jinde než jen v Durynsku, kde byl minulý týden poprvé ministerský předseda zvolen i hlasy pravicově populistické až radikální Alternativy pro Německo (AfD).

„Annegret Krampová-Karrenbauerová selhala,“ poznamenala veřejnoprávní televize ARD k pondělnímu rozhodnutí sedmapadesátileté političky nekandidovat na kancléřku a skončit během roku v čele CDU.

„Nejpozději od událostí v Durynsku se její problémy s autoritou a vůdčí slabost staly zjevné,“ míní ARD, podle níž bývalou sárskou premiérku pochyby doprovázely po celou dobu jejího předsednictví od prosince 2018. Už na loňském listopadovém stranickém sjezdu kvůli nim musela pohrozit odchodem z čela CDU, pokud se za ni spolustraníci nepostaví.

Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se v pátek na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. (7. 12. 2018) Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se v pátek na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. (7. 12. 2018) | Reuters

„Neselhala ale jen Krampová-Karrenbauerová. Selhala také Angela Merkelová. Byl to její experiment na přechodnou dobu rozdělit funkce kancléřky a předsedkyně strany,“ připomíná ARD, podle níž nyní Merkelová jen těžko bude řídit proces výběru nástupce Krampové-Karrenbauerové.

Ať už z trojice kandidátů, o nichž se hovoří nejčastěji, uspěje kdokoli, bude podle serveru magazínu Der Spiegel muset trvat na tom, aby Merkelová skončila ve funkci kancléřky, protože se ukázalo, že za současné situace stranu řídit nelze. „Brzký konec éry Merkelové se stal možností, která nemá alternativu,“ míní komentář.

Právě éra kancléřky, která Německo vede už přes 14 let, podle listu Die Welt změnila CDU téměř k nepoznání tím, že ji posunula výrazně do politického středu. „Kompas strany je v troskách, zásadní otázky jsou nevyřešené,“ píše deník.

Šéfka vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová rezignuje. Nejde jen o její selhání, ale též o selhání kancléřky Angely Merkelové, jejíž éra se blíží ke konci Šéfka vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová rezignuje. Nejde jen o její selhání, ale též o selhání kancléřky Angely Merkelové, jejíž éra se blíží ke konci | Reuters

Její selhání (Krampové-Karrenbauerové) je selháním celé CDU, protože křesťanští demokraté se desetiletí vyhýbali otázce, kým chtějí v razantně se měnícím světě být,“ je přesvědčen i list Süddeutschen Zeitung.

Podle ARD je jednou z takových zásadních otázek postoj CDU k AfD na jedné straně a k levici na straně druhé. Zatímco vedení křesťanských demokratů zásadně odmítá spolupráci s oběma, část straníků zejména ve východním Německu nemá k AfD tak striktní postoj. „Odstředivé síly na pravici jsou silné,“ podotýká ARD. Další část křesťanských demokratů si zase dokáže představit určitou formu spolupráce s levicí, která je podle nich na rozdíl od AfD standardní demokratickou stranou.

 

Sjezd německé vládní strany CDU v Lipsku (21. 11. 2019) Sjezd německé vládní strany CDU v Lipsku (21. 11. 2019) | Reuters

To, jestli se CDU podaří z této krize dostat, je dávno více než jen stranicko-politickou otázkou. Zdravá CDU je potřeba - jako jediná strana občanského středu. A jako barometr kvality demokracie,“ dodává list Kölner Stadt-Anzeiger.

fesak2 ( 29. ledna 2024 11:55 )

Merkelová je podle mne druhá nejhorší žijící politická osobnost. Její činy mají katastrofické důsledky na celou Evropu a nelze to nijak napravit či zvrátit. Měli jí zavřít do blázince ještě před tím než to spáchala.

mbmb ( 11. února 2020 12:35 )

citim to uplne stejne,jenze situace je mnohem horsi ! zbrane ze kterych Nemecko zije a dodava je certum po svete ,kteri se vrazdi ,Jim take nabizi Azyl.A take tam kde jsou penize-ropa je valka USA x Rusko ....proto je Politika spinava, nebot je to obchod s falesnymi idealy .Staci se otocit zpet u nas ,snad neverite ze 89 prisel kvuli demokracii

jezidedek ( 11. února 2020 11:19 )

německo už nikdy nedá nikdo do dustojné role!! Tak jak ho zločinec Merkel zasra.a migranty řadí němce mezi hlupá­ky,de­menty,­ubožá­ky,zba­bělce nechat vraždit své občany a ještě platit socíál tero­ristum­,vra­hum,zn­ásil­nova­čum!! němci už němci nejsou bojí se ve vlastní zemi a pracují na své vrahy!!poděkujte Merkelové CDU Junke­rovi,­Mackro­novi,­italum­,řekum­,atd nezis­kovkám­,akti­vistum­,a jiným zločincum!! německo končí.

__hornak__dolnak__ ( 11. února 2020 10:25 )

Fuj ty němky jsou škaredy i jako chlap...🤮🤮👎👎

Zobrazit celou diskusi