„Půjde o nový vzdělávací program zakončený takzvanou IB, tedy mezinárodní maturitou, uznávanou kdekoliv v zahraničí,“ uvedl předseda krajského výboru pro vzdělávání Jaroslav Šobr.

„V rámci České republiky tento program nemá žádná veřejná škola, pouze několik prestižních soukromých gymnázií,“ řekla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová. Nový studijní program zvedne prestiž ústavu a přiblíží nadané děti jejich cíli studovat vysokou školu v zahraničí.

Kraj škole přidal peníze, aby program certifikovala u International Baccalaureate, která od roku 1968 zastřešuje země EU i USA. Dále zajišťuje učebnice, personál i garanty odborné výuky.

„Světová“ maturita

V prvních dvou ročnících budou vyučovány v anglickém jazyce jen některé bloky. „Ve třetím a čtvrtém ročníku už to bude to tvrdé IB studium všech předmětů, zakončené maturitní zkouškou se světovou certifikací, a tito žáci budou moci vstoupit na prestižní vysoké školy,“ řekla Bartošová.

Pokud by některý student neuspěl u IB maturity, může složit klasickou středoškolskou závěrečnou zkoušku. IB maturitu nabízí 146 zemích světa. V ČR se do ní nejvíce zapojují soukromá gymnázia. Její výsledek uznávají univerzity po celém světě, včetně nejprestižnějších, kde nahrazuje přijímací zkoušky.

VIDEO: Student vyvinul aplikaci, která pozná vážnou oční vadu.

Video
Video se připravuje ...

Student vyvinul aplikaci, která pozná vážnou oční vadu. Objev Pavla Hřebíčka z Brna zachraňuje oči i životy Jiří Nováček