Informace o nárůstu hotelových pokojů v Praze vyplývají z vyjádření specialisty na investice do nemovitostí ze společnosti CBRE Jakuba Stanislava a z dat společnosti Cushman & Wakefield.

Na Senovážném náměstí bude podle Stanislava otevřen ještě letos BW Hotel se 60 pokoji. Hotel Evropa pod značkou W Hotels na Václavském náměstí, kde bude 154 pokojů, by měl být v provozu od příštího roku. Zmíněný hotel Andaz předpokládá otevření v roce 2022, uvedl Stanislav.

Kapacity přibudou také mimo centrum města, například nedaleko O2 areny v Praze 9 v Hotelu Carol. Jeho novým majitelem bude od 1. března společnost Jan Hotels, která nyní vlastní dva hotely v Praze a dva v Českém Krumlově. Hotel Carol se 67 pokoji chce zrekonstruovat a zvětšit. „K rozšíření kapacity Hotelu Carol až o dalších 50 pokojů, a tedy i spuštění ubytovacího provozu v nových pokojích, dojde během následujících tří let," sdělil ČTK jednatel firmy Jan Hotels Eytan Goldman.

Hotely mimo centrum

Na Letné vznikne pod názvem Hard Rock Hotel Prague komplex s 523 pokoji, kongresovými prostory, restaurací, skybarem, fitness a lázněmi. Přípravné a stavební práce loni na podzim zahájil Energetický a průmyslový holding ve spolupráci s hotelovým řetězcem Hard Rock International, který bude nájemcem objektu.

Podle Stanislava se české hotely soustředí hlavně na růst obsazenosti a ceny za pokoj zvyšují mírnějším tempem. Loni tržby za pokoj vzrostly o 3,7 procenta a obsazenost o 0,8 procenta, řekl. Cushman & Wakefield ve své analýze uvádí, že tisícovka pokojů nepředstavuje výrazný nárůst a stávajícím hotelům tak příliš nevzroste konkurence. Růst by však měl zájem investorů o Prahu.

Pro pražský hotelový sektor byl z pohledu transakcí loňský rok rekordní, objem investic do hotelových nemovitostí přesáhl 500 milionů eur (cca 12,5 miliardy korun), uvedl minulý týden server Byznys.ihned.cz s odkazem na Cushman & Wakefield. ČR se v žebříčku hotelových investic umístila na deváté pozici a poprvé se dostala do první desítky v Evropě. Podle Cushman & Wakefield by letos mohl být objem hotelových transakcí dvojnásobný a dosáhnout miliardy eur.

V českých hotelech, penzionech a kempech se loni podle Českého statistického úřadu ubytovalo rekordních 22 milionů lidí. Strávili v nich více než 57 milionů nocí a průměrná doba pobytu byla 3,6 dne. Nejvíce lidí přicestovalo do Prahy, kde se jich ubytovalo přes osm milionů.

Fotogalerie
4 fotografie