V Krkonoších a Orlických horách leží na některých silnicích ujetá vrstva sněhu, na Trutnovsku a Rychnovsku rozbředlý sníh. Zvláště opatrní by měli být řidiči v lesních úsecích na Jičínsku, kde je mohou překvapit popadané stromy nebo větve, vyplynulo z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic. Silničáři varovali také před silným nárazovým větrem, na horách se mohou tvořit sněhové jazyky, uvedli meteorologové.

Postup mraků sledujte na radaru Blesku

Ráno bylo v hradeckém kraji většinou zataženo až oblačno, na většině území sněhové přeháňky, pod 300 metrů smíšené. Teploty se pohybovaly těsně nad nulou, na horách bylo kolem minus čtyř stupňů Celsia.

Meteorologové pro dnešek předpovídají pro Královéhradecký kraj proměnlivou oblačnost, sněhové přeháňky, postupně i pod 400 metrů srážky smíšené nebo dešťové. K večeru by mělo srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou, mezi třemi až šesti stupni, v 1000 metrech na horách kolem minus dvou stupňů. I dnes by měl vát silný vítr, v nížinách s nárazy až 70 kilometrů v hodině, na horách 90 kilometrů v hodině.

Na Pardubicku se uzavíraly silnice

V místech ve vyšší nadmořské výšce leží na silnicích v Pardubickém kraji místy čerstvý sníh. Většinou je po solení rozbředlý. Dvě lokální komunikace jsou uzavřené kvůli polomům, jedna na Chrudimsku, druhá na Svitavsku, uvedli krajští silničáři.

Kluzká vozovka čeká řidiče v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky nebo v Železných horách. Kvůli spadlým stromům je uzavřena silnice mezi Stašovem a Jedlovou na Svitavsku a silnice z Proseče do Hořelče na Chrudimsku.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou oblačno, na většině území foukal silný až nárazový vítr. Někde se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus dvěma a plus třemi stupni.

Olomoucko se sněhu také nevyhlo

V Olomouckém kraji vyrazili v noci na dnešek silničáři do terénu, s ochlazením přišlo sněžení. Sníh zůstává na některých silnicích především ve vyšších polohách kraje nebo na vozovkách udržovaných inertním posypem, opatrnost je tam na místě. Ostatní vozovky jsou většinou mokré po chemickém posypu, vyplývá z informací ŘSD. Teplota se dnes ráno v kraji pohybuje kolem nuly.

S vrstvou nového sněhu musejí počítat řidiči například na Olomoucku ve vyšších polohách šternberského regionu, a to na vozovkách druhých i třetích tříd. Opatrnost je na místě také ve vyšších polohách na Prostějovsku, také tam leží na cestách nový sníh krytý posypem. Dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí je po chemickém posypu holá a mokrá, správci silnic však upozorňují na silný vítr.

Zima se vrátila i na sever regionu, husté sněžení hlásili silničáři po 07:00 místy i na Červenohorském sedle, na Jesenicku i Šumpersku leží od středních poloh na vozovkách udržovaných inertně sněhová vrstva krytá posypem.

Na silnicích Vysočiny jedině opatrně

Silnice na Vysočině jsou po sněhových přeháňkách sjízdné s větší opatrností, řidiči musejí počítat i s nárazovým větrem. Solené hlavní tahy byly dnes ráno mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu, na silnicích nižších tříd je zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí, řekl dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Dopravu na dálnici D1 za Humpolcem komplikuje ve směru na Brno nehoda dvou nákladních vozidel.

V kraji vyjelo v noci kolem 120 sypačů. Trasy projížděly celou noc ve všech částech kraje, uvedl dispečer. Stromy podle něj už v noci na silnice nepadaly.

Dálnice D1 z Prahy na Brno byla za Humpolcem tři hodiny neprůjezdná kvůli nehodě dvou nákladních aut na 103. kilometru. Provoz jedním jízdním pruhem byl obnoven kolem 6:00, v místě je kolona.

Na Vysočině dnes mohou být místy sněhové nebo smíšené přeháňky, odpolední teploty se budou držet nejvýše mezi dvěma až pěti stupni Celsia, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Vítr ještě může mít v nárazech rychlost mezi 50 až 70 kilometry za hodinu, večer by měl slábnout.

Fotogalerie
92 fotografií