Naďa a Rostislav spolu žili ve spokojeném manželství dlouhých 35 let. V roce 2014 ale Naďu postihla mrtvice a následné krvácení do mozku z ní udělalo nehybného ležáka.

„Manželka byla anděl, který uměl vytvořit teplo domova. Ale během pár vteřin se z veselého domečku stal dům hrůzy,“ popisoval u krajského soudu obžalovaný Rostislav.

Nehybnou manželku, ze které se vytratil život, nedal do ústavu. Roky se o ni společně se svou tchyní staral. Jenže jak jemu, tak i babičce začaly docházet síly. Situace se stala v dubnu 2018 bezvýchodnou.

Sebevražda nevyšla

Uchýlil se proto k vraždě. Nejprve vstoupil do ložnice tchyně. Řekl jí, co chce udělat, rozloučil se s ní a když mu dala očima souhlas, udusil ji igelitovým sáčkem přetaženým přes hlavu.

Pak ho čekala chvíle nejhorší. V přízemí zabil i milovanou manželku. „Manželce jsem řekl: »Promiň, Naděnko, je to pro nás pro všechny vysvobození«,“ vypověděl u soudu. Sám chtěl spáchat sebevraždu, ale vyrušila ho pošťačka.

Krajský soud v Ostravě ho nejprve odsoudil k 15 letům vězení, Vrchní soud loni v květnu trest zmírnil na 10 let. Pomohly i dvě znalkyně. Z jejich výpovědi vyplynulo, že nahromaděná frustrace a stres hrály v tragickém případu velkou roli.

Neberte mi tatínka, prosil syn

U soudu prosil za svého tatínka i nešťastný syn: „Maminka najednou nebyla – nebyla mrtvá, ale nežila. Táta už nebyl tátou, jeho život byl na nic. Babička už nebyla tou energickou osobou. Dvě milované osoby v mém životě už mi osud nevrátí, vážený soude, neberte mi tu třetí.“

Jenže nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se proti snížení trestu odvolal. Podle něj se trestného činu nedopustil ve stavu silného rozrušení, naopak jednal organizovaně, emočně chladně.

Nejvyšší soud v Olomouci mu nyní vyhověl a Rostislava Kotalu definitivně poslal na 15 let za mříže.

VIDEO: Emotivní reakce Františka Divokého na rozsudek, který poslal jeho manželku a jejího milence do vězení. Podle soudu ho chtěli společně zavraždit. On svou ženu hájí.