Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel partyzán Ladislav Verner (†93): Na Moravě zajal Hitlerova generála!

Ve věku 94 let zemřel partyzán Ladislav Verner: Na Slovensku se zúčastnil osvobození Sklabiňa a zajal Hitlerova generála!
Ve věku 94 let zemřel partyzán Ladislav Verner: Na Slovensku se zúčastnil osvobození Sklabiňa a zajal Hitlerova generála!  (Autor: Facebook/Národní osvobození, MU Louny)
Autor: rc - 
13. února 2020
18:42

V osmnácti se přidal k 1. československé partyzánské brigádě Jana Žižky. Byl jedním z partyzánů, kteří zajali Hitlerova generála Dietricha von Müllera. Před dvěma lety znovu prošel svou cestu z Loun na Slovensko a zavzpomínal na léta u partyzánů a na to, jak mu na Slovensku cikánka věštila, že se dožije sta let. To se bohužel nesplnilo. Bývalý partyzán Ladislav Verner zemřel ve věku třiadevadesáti let.

Bližní se v sobotu 15. února naposledy rozloučí s partyzánem Ladislavem Vernerem, který zemřel ve věku 94 let. Informoval o tom historický spolek Vize70plus s tím, že tryzna se uskuteční na hřbitově v obci Nemochovice.

Ladislav Verner se rozhodl přidat k partyzánům v osmnácti letech, když zaslechl, že se u našich sousedů připravuje povstání. Vydal se proto vlakem z Loun přes Vsetín na Slovensko, kde se přidal k 1. československé partyzánské skupině Jana Žižky. Před dvěma lety tuto cestu zopakoval. Na Slovensku se zúčastnil akce u obce Sklabině, která se stala prvním osvobozeným územím obnoveného Československa.

Posléze se přesunul na Moravu, kde s partyzány operoval v Beskydech. Začátkem roku 1945 spoluzaložil partyzánský oddíl Olga. V dubnu roku 1945 se partyzánům podařilo zatknout Hitlerova generála Dietricha von Müllera, který velel 16. tankové divizi. Stalo se tak na zámku v Hošticích na Kroměřížsku.

Dietrich von Müller sem tou dobou přijel na návštěvu k hraběti Dubskému, který byl Rakušan, ale uměl česky a s místními měl velmi dobré vztahy. Generál netušil, že se na zámku nachází partyzáni, kteří se sem přišli jen ukrýt před špatným počasím. „Ležel jsem nahoře na schodech s kulometem, ukrytý za smotaným kobercem. Když vešel, mířil jsem na něj a kluci ho chytili,“ uvedl Verner deníku MF Dnes s tím, že generála chránili příslušníci SS.

Někteří uvádí, že jeho s von Müllerem byli vojáci, to však Verner popírá. „Vojáky jsme vždycky odzbrojili a poslali pryč. Ale příslušníky SS a gestapa jsme zastřelili,“ vysvětlil Verner s tím, že na zámku zajali ještě českého hejtmana Karla Koblischeka, který se přidal k Němcům.

Koblischenka popravili a generála předali Rudé armádě. V roce 1945 se dokonce zajetí Hitlerova generála na zámku dočkalo filmového zpracování, v krátkém filmu účinkovali partyzáni i hrabě František Dubský. Později vznikl další film Antonína Slabíka, který události přímo zažil. Vernerovi prý na Slovensku cikánka z ruky věštila, že se dožije sta let. Věštba se bohužel nesplnila, Ladislav Verner zemřel 18. ledna ve věku nedožitých 94 let.

 

Zobrazit celou diskusi