Německý režisér, kameraman, producent a scenárista Joseph Vilsmaier zemřel v úterý 11. února. Oznámila to ve středu z pověření rodiny agentura zastupující filmaře. Mezi nejvýznamnější filmy režiséra, který zemřel v úterý v Mnichově, patří dramata z období druhé světové války Stalingrad a Poslední vlak. Stejně jako v mnoha dalších jeho dílech se v nich objevili ve vedlejších a epizodních rolích čeští herci. Na snímku Poslední vlak se režisérsky podílela také jeho o 28 let mladší česká manželka Dana Vávrová, která zemřela v roce 2009.

S tou strávil dlouhých třiadvacet let spokojeného manželství, než podlehla zákeřné rakovině. Pár měl společně tři potomky, dcery jménem Janina (33), Theresa (30) a Josefina (27). Ve filmové branži se pohybují všechny, úspěšně se totiž uchytily jakožto herečky. Nejvíce podobná své slavné mamince je ovšem nejmladší Josefina, ta jako kdyby rozkošné Leontýnce z oka vypadla…

V branži byl Vilsmaier podle agentury DPA považován za humorného muže a „Bavora tělem i duší“. Narodil se v Mnichově, na tamní konzervatoři vystudoval hudbu, ale nakonec se prosadil ve filmu. V něm začínal jako technik a asistent kamery, z něhož se časem vypracoval na samostatného kameramana. Od roku 1988 se věnoval režii a produkci, kdy debutoval v roce 1988 dramatem z venkovského prostředí Herbstmilch. Tam svěřil hlavní roli své manželce, a jednu z vedlejších rolí svému švagrovi, Karlu Heřmánkovi (72).

Téma druhé světové války zpracoval také ve snímcích jako Rama Dama, Leo und Claire nebo Zkáza lodi Gustloff. Jeho film Schlafes Bruder, adaptace románu Bratr spánku rakouského spisovatele Roberta Schneidera, byl nominován na Oscara. I v něm se objevila řada českých hereckých osobností včetně Bolka Polívky (70) či Bořivoje Navrátila (†78).

Film Comedian Harmonists o slavném berlínském vokálním souboru získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1998 Cenu ekumenické poroty. Vilsmaier natočil také biografii herečky Marlene Dietrichové pod názvem Marlene, anebo životopisné horolezecké drama Nanga Parbat o bratrech Reinholdu a Günteru Messnerových. To v roce 2010 získalo Zvláštní cenu poroty pro film o symbióze člověka a přírody v Tokiu.

Fotogalerie
23 fotografií