Záměr oznámil minulou neděli na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Boris Němcov byl ruský matematik, fyzik, liberální politik a kritik putinovského režimu. 27. 2. 2015 byl zastřelen v centru Moskvy. Při příležitosti letošní připomínky jeho smrti bychom chtěli přejmenovat náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova,“ uvedl. Rozhodnutí podle něj vychází z dlouhodobých pondětů občanů a české lidskoprávní tradice. 

Podle prezidenta Zemana se jednoznačně jedná o politický krok. „Klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem,“ citoval pro server Lidovky.cz Zemanovo stanovisko jeho mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že náměstí se jmenuje „Pod Kaštany“ nepřetržitě od roku 1925. „Je evidentní, že podporovatelům návrhu je Boris Němcov úplně ukradený. Moudrý člověk vzdává úctu druhým, falešník jména druhých zneužívá,“ dodal mluvčí.

Místopisná komise magistrátu zveřejnila souhlasné stanovisko v pátek 7. února. Návrhem se zabývala již dřív, tentokrát ho však poprvé podpořila. Svou roli hrálo i to, že na této adrese nemá nikdo hlášený trvalý pobyt, takže odpadnou případné komplikace, které by nastaly s povinností místních měnit si bydliště v občanských průkazech, uvedl server Aktuálně.cz. Název Pod Kaštany navíc zůstane zachován pro přilehlou ulici. Hlasovat by o něm rada chtěla 24. února - tak by se podle Hřiba stihl ceremoniál uspořádat 27. února, v den výročí Němcovovy smrti.

Provokace?

Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenoval Washington a litevský Vilnius. Hřib si nemyslí, že by přejmenování náměstí po kritikovi prezidenta Vladimira Putina mohlo Rusko chápat jako provokaci. „Vůbec nechápu, proč by to mělo být tak vnímáno. Tady se bavíme o bývalém vicepremiérovi Ruské federace a dřívějším úspěšném regionálním politikovi v Rusku, který byl zavražděn,“ řekl serveru primátor.

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti Putinově režimu. Kreml kritizoval za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině.

Fotogalerie
7 fotografií