Telefon je bezesporu jedním z nejpraktičtějších vynálezů všech dob. V dřívějších dobách pokud chtěl někdo sdělit informaci nebo zprávu člověku, který byl desítky kilometrů daleko, tak musel vyslat posla s dopisem. 

Patent A.G. Bella spustil telekomunikační revoluci, začali se natahovat dráty a lidé si mohli zprávy předávat okamžitě telefonem, který fungoval na principu lidským hlasem rozechvívané membrány, přechodového odporu a proudových změn. Lidský hlas v něm byl velice zkreslený a hlasitost se musela regulovat, aby vůbec bylo možné hovor slyšet.

Mikrofon telefonu se vyráběl z pivní bečky a měl tvar lidského ucha. Na výrobu reproduktoru byla použita pletací jehlice a celý tzv. přijímač byl uložen do krabice od doutníků. V dalších letech mnoho vynálezců telefonní přístroj zdokonalovalo jak po technické tak po designové stránce. Až na konci 19. století se telefon začal podobat tomu, který ještě stále používáme na pevných linkách.

První telefonní přístroje byly záležitostí pouze bohatých lidí a postupně se pořizovaly na pošty a úřady. Do Česka telefon z Ameriky dorazil tři roky od jeho vynálezu.