Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proč ombudsman Křeček vadí a kdo ho brání? Slib složí do rukou šéfa komunistů

Aktualizováno -
14. února 2020
11:44
Autor: Tomáš Vašek, ČTK, Jakub Veinlich - 
13. února 2020
17:30

Jedni Stanislavu Křečkovi (81) vyčítají opakovanou relativizaci práv menšin a výroky hraničící s rasismem. Nebo také publikaci textů poplatných komunistickému režimu. V neprospěch nově zvoleného ombudsmana hraje také neoprávněné používání právnického titulu a vysoký věk. Jenže Křeček má i své zastánce, kteří naopak vyzdvihují jeho zkušenosti z advokátní praxe a občanskou odvahu, kterou měl projevit během listopadových událostí v roce 1989. Proč je jeho výběr na post veřejného ochránce práv tak kontroverzní? Úřadu se Křeček ujme příští středu. 

Stanislav Křeček se stane novým ochráncem veřejných práv ve středu 19. 2. 2020. V Poslanecké sněmovně složí slib do rukou jejího místopředseda Vojtěcha Filipa (KSČM). Předseda dolní komory parlamentu Radek Vondráček (ANO) bude totiž v zahraničí. 

„Pan předseda Vondráček bude příští týden na zahraniční cestě,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Radka Vondráčka Barbora Štenglová. 

„Jmenování pana Křečka proběhne ve středu v poledne,“ potvrdil redakci ředitel tiskového odboru Poslanecké Sněmovny Roman Žamboch. 

Jednaosmdesátiletý Křeček, který byl také dlouholetým předsedou Sdružení nájemníků ČR, nastoupí na místo Anny Šabatové. Její šestiletý mandát skončí příští týden.

Křeček: Chci aby byli spokojení všichni

„Beru to jako ocenění mé práce a beru to jako službu. Věřím, že to bude ku prospěchu obyčejných lidí, kteří se na nás obracejí,“ řekl ČTK po zvolení Křeček. Hysterie kolem volby je podle něj zbytečná. „Mám něco za sebou, jsem zkušený člověk a jistě to budu dělat tak, aby byli lidé spokojeni,“ dodal.

Pomohlo Křečkovi do funkce „vyhrožování“?

Výsledek volby ale kritizují opoziční poslanci i část veřejnosti - spolek Milion chvilek už před volbou ohlásil, že pokud bude poslanci vybrán právě Křeček, uspořádá demonstraci na obranu demokratických institucí. Ta se má uskutečnit v neděli 1. března v Praze. Tuto neděli pak oznámí protestní akce v krajích.

Opozice po Křečkově zvolení mluví o degradaci úřadu a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek situaci nazval tak, že „jsme v hajzlu“.

Poslanec a předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) uvedl, že volba možná ilustruje rozdělení společnosti. Část poslanců podle něj cítila větší náklonnost k lidsko-právní rovině, kterou v úřadu nastavila končící ombudsmanka Šabatová a které by se podle něj drželi kandidáti Senátu, část poslanců to viděla opačně. Podpořila Křečka.

Podle Kolovratníka mělo na volbu vliv i to, že část poslanců nenechaly chladnými informace, které proudily do Sněmovny. „Takové to ‚vyhrožování‘, že pokud bude zvolen pan Křeček, tak budou nové demonstrace a podobně,“ upřesnil Kolovratník, co má konkrétně na mysli.

Foldynův přešlap odsoudila i ČSSD

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) ve středu ve Sněmovně navíc otevřeně mluvil o snahách ovlivnit volbu ombudsmana v neprospěch později vítězného kandidáta. Uvedl, že se dozvěděl o tom, že ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek poslal předsedům stran SMS. V nich jim podle Foldyny „v podstatě vyhrožoval problémy“, pokud budou volit Stanislava Křečka.

Pánek se později ohradil, že s poslanci sice komunikuje, ale žádné výhrůžné SMS nikdy neposílal. Foldynu nařkli ze lži i někteří opoziční poslanci. Šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN uvedli, že od Pánka žádnou zprávu nedostali. Sociální demokracie se od Foldynova vyjádření o Člověku v tísni distancovala. Poslanec o organizaci řekl, že „údajně pomáhá lidem“.

Místopředseda strany Ondřej Veselý uvedl, že jde o Foldynův osobní názor, ne názor ČSSD. Ve čtvrtek Veselý ČTK sdělil, že stranické vedení by se mělo podle jeho názoru Foldynovým chováním zabývat. Vyplývalo to i z vyjádření lídrů sociální demokracie na dotaz ČTK a na sociálních sítích.

Někteří říkají, že to udělali natruc. To je od nich milé, natruc poškodit instituci na obranu bezbranných,“ reagoval na zvolení Křečka do úřadu poslanci předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář. Podle spolku Křeček popírá smysl úřadu.

Stanislav Křeček ještě jako zástupce ombudsmana v Blesku (24. 8. 2018) Stanislav Křeček ještě jako zástupce ombudsmana v Blesku (24. 8. 2018) | Blesk:Robert Klejch

Nejde ale o to demonstrovat přímo proti Křečkově osobě, uvedl Minář. Považuje jej za ilustraci, nikoli příčinu problému. „Je třeba však jasně pojmenovat, co se v tomto státu děje. Čtyřkoalice ANO + SPD + KSČM + Hrad za tiché asistence části ČSSD postupně rozkládá jednu demokratickou instituci za druhou. Ve státní správě přátelé Agrofertu a Hradu, v čele vlády kozel zahradníkem,“ dodal.

Křeček měl místo i ve svazcích StB

Nový ombudsman nikdy nebyl členem KSČ, od 50. let dokonce působil jako člen tehdy ilegálního skautského oddílu. Ve svazcích StB figuruje jako „prověřovaná osoba“. Proč je tedy Stanislav Křeček pro část veřejnosti nepřijatelný?

Stanislav Křeček byl ve složkách StB veden jako „prověřovaná osoba“. Nejde o důkaz o spolupráci Stanislav Křeček byl ve složkách StB veden jako „prověřovaná osoba“. Nejde o důkaz o spolupráci | Twitter @BrabecMis

Někteří kritikové například poukazují na to, že Křeček relativizoval práva menšin, jako jsou příslušníci LGBT komunity či Romové. Podle Křečkova vyjádření například není případ, kdy nájemce odmítne ubytovat Roma či zaměstnavatel dát Romovi práci, případem pro ombudsmana, ale má ho řešit pouze soud.

Kandidátem na ombudsmana byl už v roce 2014 poté, co koncem roku 2013 z postu odešel Pavel Varvařovský. Do funkce ale byla nakonec zvolena Alena Šabatová, a tak zůstal na místě zástupce ochránkyně práv. Do funkce byl tehdy nominován jak Senátem, tak bývalým prezidentem Václavem Klausem.

V roce 1998 se ukázalo, že Křeček řadu let neoprávněně používal titul JUDr., později ale rigorózní zkoušku složil a titul doktora práv tak v roce 2005 řádně získal.

Kauza muslimské dívky

Právě v době, kdy byl zástupcem Anny Šabatové, se s ombudsmankou opakovaně neshodl. Opačný názor vyjádřil například v roce 2014 ve sledované kauze studentky, které škola nepovolila nosit hidžáb. Zatímco podle Šabatové škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství, podle Křečka měla škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Šabatová také ke Křečkově kandidatuře dříve řekla, že ji nepovažuje za šťastnou. „On není vnitřně připraven zastávat se každého bez rozdílu. A deklaruje to. K tomu ombudsman připraven být musí, i kdyby to mělo přinést nevoli veřejnosti. Když jste přesvědčen o tom, že je něco správně, nesmíte se zabývat tím, jestli vás za to někdo pochválí, nebo ne,“ uvedla Šabatová pro Hospodářské noviny.

Do roku 1990 byl Křeček členem Československé strany socialistické, která tvořila za minulého režimu jednu ze složek Národní fronty ČSSR. Do sociální demokracie přestoupil v roce 1993.

Ombudsman, který psal „nesmysly“

V roce 1986 vyšla publikace s názvem Občan a volby, kterou jako zaměstnanec ČSS Křeček napsal. Objevují se v ní době poplatné pasáže, které nekriticky vyzdvihují „lidovou demokracii, vnitrostranickou politickou výchovu a Karla Marxe“.

Úryvek z publikace Občan a volby, na které se v roce 1986 spolupodílel Stanislav Křeček Úryvek z publikace Občan a volby, na které se v roce 1986 spolupodílel Stanislav Křeček | Twitter @KaterinaFrouz, @skopkovic

Na brožuru z Křečkova pera a další jeho knihu s názvem Občan a stát upozornil v roce 2006 zpravodajský server Neviditelný pes. V lednu tohoto roku ještě jako kandidát na ombudsmana webu iHNed.cz řekl, „že takových textů za komunismu vznikala spousta a že jde o nesmysly, které s jeho kandidaturou na pozici veřejného ochránce práv nijak nesouvisí“. Na počet takových publikací, na kterých se podílel, si prý už nevzpomene.

Jedna z citací Králova a Křečkova textu zní: „Volby v kapitalistické společnosti nikdy nesloužily a nemohou sloužit k tomu, aby poskytly širokým masám pracujících, především dělníkům a rolníkům, možnost řídit a spravovat stát prostřednictvím svých skutečných zástupců.“

Podle prezidenta Zemana projevoval Křeček zájem o ochranu práv jednotlivců už jako advokát. V 90. letech založil Sdružení nájemníků ČR a dlouhou dobu působil jako předseda tohoto sdružení. Dosud je jeho čestným předsedou.

Režisér Jiří Strach se na twitteru podělil o vzpomínku z listopadu 1989, kdy Stanislav Křeček stál na straně protestujících. „Byl jsem u toho, kdy 18. 11. 1989 kolem 13. hodiny v půlce hereckého recitálu v Obecním domě vystoupil S. Křeček (ČSS) s nějakými lidovci a řekli, že představení nebude pokračovat a že protestují proti brutálnímu zásahu na Národní třídě. Byly ovace vestoje. A co jste 18. 11. dělali vy?“ napsal Strach.

Europoslanec vzkázal Strachovi: Jsi rebel, budeš ukřižován

Jedna z uživatelek zareagovala v tom smyslu, že je v tomto konkrétním případě s Křečkovým stanoviskem zajedno, ovšem „s názory, které prezentuje nyní, rozhodně souhlasit nemůže“.

„Ty jsi rebel, kamaráde. Za toto budeš mediálně ukřižován,“ napsal pod režisérův tweet europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Jiní se v diskuzi Stracha ptají, jak to souvisí s tím, čím je Křeček teď - tedy „rasistou, homofobem a dezinformátorem“.

Video se připravuje ...
Další videa