Syn prvorepublikové hvězdy Jiřiny Štěpničkové (†73) vůbec netuší, kdo by to mohl být. „Na vrátnici v Národním divadle byla pro mne obálka a v ní můj rodný list. Beze slova vysvětlení,“ líčí Štěpnička.

Nic se nedá vysledovat, tajemný dárce zůstane v utajení. Nikdo se tak nedozví, kde ke ztracenému rodnému listu herce přišel, proč ho měl u sebe a taky proč se právě nyní rozhodl jej Štěpničkovi dát. Jen z něj vyplývá, že Jiří se narodil s příjmením po otci – Samec. O hodně let později se nechal oficiálně přejmenovat. To kvůli úřadům a smlouvám, které uzavíral.

Se slavným kmotrem Masarykem se moc dlouho neužili, ministr zahraničí zahynul za tajemných okolností 10. března 1948. Hercovu maminku Jiřinu o tři roky později zatkli při pokusu o překročení hranice a poslali do vězení, odkud se vrátila až po devíti letech. Malému Jirkovi zbyl jen otec, akademický malíř Jan Samec (†71). Možná právě proto založil Štěpnička brzy rodinu. Vzal si spolužačku Janu, poznali se v roce 1965, kdy jim bylo oběma osmnáct. Jsou spolu doteď. Mají syna, dceru a od nich čtyři vnoučata.

VIDEO: Jiří Štěpnička: Doufám, že Chramostová si to v nebi užije!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Štěpnička: Doufám, že Chramostová si to v nebi užije! Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
17 fotografií