Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vedro“ na Antarktidě: Odborníci naměřili rekordních 20,7 °C, více než v Česku

Autor: tsv - 
14. února 2020
09:31

Na Antarktidě bylo naměřeno rekordních 20,75 stupňu Celsia. Hodnota zachycená brazilskými vědci na ostrově Seymour převyšuje předchozí rekord (19,8 °C) téměř o celý jeden stupeň. Oblast patří k nejrychleji se oteplujícím místům na světě a výzkumníci tvrdí, že pokud se lidé nerozhodnou k efektivnímu boji s globálním oteplováním, do konce desetiletí by hladina oceánu mohla stoupnout až o 110 centimetrů. Informoval o tom server The Guardian.

Poslední teplotní nárůst vědci považují za „neskutečný a abnormální“. Pokud by se snaha lidstva o redukci emisí radikálně nezintenzivněla a situace by dospěla k roztání ledovců Antarktidy, mohlo by dojít ke zvýšení hladiny oceánů o 50 až 60 metrů, proces by ale trval až několik generací.

Na Antarktidě se v podobě ledu a sněhu nachází 70 % čerstvé zemské vody. Místní teplota se podle vědců mění na základě změn v oceánských proudech. „Máme klimatické změny v atmosféře, které jsou přímo následované změnami v permafrostu a oceánu. Tyto složky jsou spolu vzájemně propojené,“ sdělili vědci, kteří 9. února naměřili rekordní teploty.

Na Antarktickém poloostrově, výběžku táhnoucím se směrem k Argentině, dochází k nejradikálnějším změnám. Ledové břehy ustoupily až o 100 metrů a došlo k roztání sněhové vrstvy a odhalení suchého kamene. Události podle vědců stojí za nedávným poklesem populace tučňáků o 50 %.

Zobrazit celou diskusi